Vorig jaar in de zomervakantie ging het mis. Een paar weken ontspannen weg in een camper met het gezin werd voor Carola een drama, toen ze zichzelf volledig kwijt raakte in oververmoeidheid, woede-uitbarstingen en stemmingswisselingen. Ze vond het vreselijk dat ze zo haar geduld kon verliezen naar haar kinderen toe en concludeerde zelfs dat ze niet geschikt was als moeder.

Hoog sensitief
Overtuiging over hard werkenIn haar zoektocht naar antwoorden, ontdekte ze dat ze hoog sensitief is en maakte een afspraak voor HSP Begeleiding in mijn praktijk. De inzichten in haar gevoeligheid brachten haar al meteen na de eerste afspraak meer rust. Bij de tweede afspraak deden we een uitgebreide visualisatie, waarbij ze zich realiseerde dat ze nog steeds leefde naar een oude overtuiging van haar ouders: als je niets doet, ben je ook niets waard. Je moet dus hard werken, want dan ben je pas iemand. Dus werkte Carola keihard. In haar gezin plaatste ze iedereen boven zichzelf, op haar werk zette ze zich voor 200% in en ook zorgde ze regelmatig voor haar ouders, voor wie ze zich erg verantwoordelijk voelde. “Ik wil overal zijn waar ik denk nodig te zijn en heb grote moeite om mijn grenzen aan te geven zonder me schuldig te voelen. En als ik ze dan een keer aangeef, dan is het ontploffend. Ik wil dat niet meer.”

Gezin
Hoe ze ook haar best deed om een goede moeder te zijn, toch liep het niet altijd op rolletjes in het gezin. Zo hing de oudste dochter erg aan Carola. Dat was altijd al zo geweest. Als Carola een weekendje weg ging of het meisje ging zelf uit logeren, dan had ze veel last van heimwee. Ook Carola’s middelste kind hield haar een spiegel voor, want zij kon – net zoals haar moeder – makkelijk ontploffen.

Opvoedopstelling
Carola besloot daarom een individuele opvoedopstelling te doen. Al tijdens het voorgesprek zagen we parallellen tussen de moeder van Carola en haar oudste dochter, die beiden lief zijn en zich tegelijkertijd dominant en manipulerend kunnen gedragen. Tijdens de opstelling ervoer Carola al snel dat ze een deel van de ‘rugzak’ van haar moeder droeg. Daarnaast merkte ze dat ze zich op een dieper niveau niet gezien voelde door haar moeder Annie. Niet zo vreemd, want Annie’s blik was gericht op het verleden. Annie kwam uit een boerengezin met hoofdzakelijk jongens, waar heel hard gewerkt werd. Als enige dochter moest zij hard opboksen tegen haar broers. Het was alsof zij alleen van waarde was als ze hard werkte. Deze belemmerende overtuiging bleek Annie onbewust overgenomen te hebben van haar Opa en ook weer doorgegeven te hebben aan Carola. Dit inzicht over en de herkomst van de overtuiging over hard werken deden Carola veel. Met de steun van een oermoeder naast zich heeft Carola deze overtuiging tijdens de opstelling teruggegeven’ aan de Opa van haar moeder. En ook de last die Carola voor haar moeder had gedragen, gaf ze met respect aan haar terug. Door dit alles was moeder Annie in staat om haar dochter Carola echt te zien en kon de liefdesstroom vrij doorstromen. Carola stond daardoor meer in haar kracht en op eigen plek als dochter van haar ouders en als moeder voor haar kinderen. Haar kinderen konden daardoor ook hun eigen kindplek innemen.

Het effect

Na een aantal weken vertelde Carola het volgende over wat de opstelling haar en haar gezin had gebracht: “Het gaat goed hier. Na de opstelling voelde ik mij moe, maar ook ‘verlicht’. Er is meer rust bij mij gekomen en daardoor ook in mijn gezin. Ik ben ook duidelijker en bewuster in het stellen en vasthouden van een grens en voel me daar ook niet meer schuldig over. Ik kan echt zeggen dat ik me meer ontspannen en stabiel voel!” Vier maanden later vertelde Carola dat ook de sterke heimweegevoelens van haar oudste dochter verdwenen waren. “Ze is nu een blij en positief meisje! Echt heel fijn! Ook met mij gaat het heel goed. Ik ben veel rustiger en in balans. Ik kijk met een positief gevoel terug op de opstelling. Veel dank voor je hulp tot zover. We gaan deze zomer weer met een camper op vakantie. Met alle mooie inzichten hoop ik dat ik het deze keer positiever en luchtiger beleef.”

Meer info
Hoogsensitieve moeder een kind in balansWil jij ook begrijpen waar heftige emoties en bepaald gedrag vandaan komen en dat doorbreken? Meer harmonie in het gezin ervaren? Een individuele Opvoedopstelling kan je daarbij helpen!

Lees hieronder andere ervaringen:

Deze individuele vorm van familieopstellingen is ook heel waardevol als je niet te maken hebt met een opvoeduitdaging en bijvoorbeeld je eigen plek in jouw familie wilt onderzoeken of bepaalde patronen bij jezelf wilt doorbreken.

Neem voor vragen contact op met Juliskainfo@eigentijdsekinderen.nl of 06-51048476