Evelien is een zorgzame moeder van een 11-jarige hoog sensitieve dochter. Ze wil niets liever dan haar dochter echt zien en begrijpen, want dat gevoel heeft ze bij haar eigen moeder gemist. Toch raakt ze regelmatig geïrriteerd doordat haar dochter veel negatieve aandacht vraagt voor haar pijntjes en zorgen, die erger worden als Evelien het geneert. Evelien voelt zich hierdoor soms ‘gegijzeld’, omdat ze het gevoel heeft dat ze het niet goed kan doen: geeft ze haar dochter de aandacht die ze vraagt, dan heeft ze te weinig ruimte voor zichzelf. Geeft ze haar dochter die aandacht niet, dan nemen de pijnsignalen toe en voelt ze zich schuldig en een slechte moeder. Met een Opvoedopstelling heeft Evelien ontdekt wat de onderliggende redenen zijn en heeft dat doorbroken!

Liefdesstroom
Tijdens de opstelling werd meteen duidelijk dat Evelien zich totaal niet gezien voelde door haar ouders. Ze wilde de vloertegels – die hen representeerden – ook zo ver mogelijk van haar vandaan hebben. In de veilige setting van een individuele opstelling heeft Evelien deze grote weerstand onderzocht door op de plek (vloertegel) van haar moeder te gaan staan. Ze voelde hier duidelijk dat haar moeder ‘gevangen’ zat in haar verleden. Het gemis van haar jong overleden moeder en het niet verwerkte verdriet maakten dat Eveliens moeder gericht was op haar verleden, waardoor ze er niet helemaal kon zijn voor haar dochter. Nadat we de ouders en overgrootouders van Eveliens moeder in de opstelling hadden geplaatst (gerepresenteerd door vloertegels), werd een enorme liefdesstroom van hen voelbaar en kon Eveliens moeder aan verwerken toekomen. Uiteindelijk kon Eveliens moeder zich omdraaien naar haar dochter en voelde Evelien zich op een diep niveau echt GEZIEN!

Mijn & dijn
Evelien bleek ook onbewust een deel van het verdriet van haar moeder te dragen. Dit heeft ze in de opstelling symbolisch teruggegeven. Aanvankelijk vond Evelien het moeilijk om dit te doen. Ze is het immers lang geleden (onbewust) voor haar moeder gaan dragen, omdat ze zag dat die het heel moeilijk had. Diepe liefde voor en loyaliteit aan de ouders ligt hieraan ten grondslag. In de praktijk zien we dat een ouder zijn eigen ‘rugzak’ graag weer zelf wil dragen. Het eigene dragen sterkt namelijk. En de last van een ander dragen is niet alleen heel zwaar, maar ook onoplosbaar. Door dit in te zien en te voelen, kon Evelien de last teruggeven aan haar moeder en ervaren hoe helend het is als mijn & dijn op hun plek vallen en daar meer bewustzijn over komt!
Evelien had ook een stuk zwaarte gedragen van de relatieproblemen tussen haar ouders. Hoewel Evelien dit tijdens de opstelling duidelijk ervoer, was ze compleet verbaasd dat ze ook dit had gedragen en dat ze deze enorme zwaarte ook heeft kunnen dragen. Na dit terug gegeven te hebben, stond ze meteen in haar kracht!

Juiste plek
Tot slot hebben we Eveliens dochter (gerepresenteerd door een vloertegel) op haar eigen plek in de kinderrij geplaatst, tussen haar niet geboren broertjes en zusjes (miskramen). Op systemisch niveau horen ook de kindjes van een miskraam er ook helemaal bij en dienen hun eigen plek in de kinderrij te krijgen. Evelien voelde meteen dat haar dochter zich nu heel geborgen tussen hen voelde!

Oerkracht
Een aantal weken na de opstelling vertelt Evelien hoeveel krachtiger zich nu voelt:

Gelukkig gezin, harmonie, opstelling, opvoedopstelling“Ik voelde mij heel sterk na de opstelling. Het leek wel of ik mijn oerkracht voelde! Ook had ik het gevoel dat ik los kon gaan laten, zowel in emotioneel als fysieke zin (gewicht)! Ik voelde mij erg gesteund door de familieleden die ik nooit gekend heb en waar ik helemaal niets van weet (zelfs hun namen ken ik niet). Hun energie voelde heel sterk en liefdevol, zij waren aanwezig. Mijn overgroot opa en oma waren nog sterker aanwezig dan mijn opa. Die avond na de opstelling was mijn dochter ook zo uitgelaten als een jonge hond. Vrij en ongeremd, alsof er iets van haar schouders was gevallen. Ze vraagt nu over het algemeen minder aandacht als zij zich heeft bezeerd en ik kan bepaald gedrag van haar ook beter bij haar laten zonder mij daar schuldig over te voelen! Mijn moeder lijkt mij ook een stuk positiever te benaderen. Al met al heeft deze opstelling ons heel veel positiefs gebracht!”

Meer informatie
Lees hier meer ervaringsverhalen over individuele Opvoedopstellingen:

Deze individuele vorm van familieopstellingen is ook heel waardevol als je niet te maken hebt met een opvoeduitdaging en bijvoorbeeld je eigen plek in jouw familie wilt onderzoeken of bepaalde patronen bij jezelf wilt doorbreken.