Een gezin hand in hand. Voor ouders met een opvoedprobleem, die al van alles geprobeerd hebben en niets lijkt te helpen. Een opvoedopstelling helpt de ontspanning weer terug te brengen in het gezinOpvoedopstellingen

Herken jij als ouder of opvoeder één of meer van het volgende:

 • Je kind laat heftige emoties zien, die je niet kan plaatsen
 • Je kind laat heftig gedrag zien en je hebt al van alles geprobeerd, maar niets helpt echt
 • Je voelt je als ouder overvraagt
 • Jij merkt bij jezelf extreme emoties, waarvan je niet begrijpt waar die vandaan komen
 • Er zijn steeds terugkerende conflicten in het gezin of op school
 • De geschiedenis lijkt zich te herhalen
 • Je bent snel overberzorgd of erg controlerend of afwezig
 • Je hebt het gevoel dat er iets is dat jouw relatie met je kind bemoeilijkt, maar je kan je vinger er niet op leggen

Dan kan een opvoedopstelling jou helderheid geven in de dieper liggende oorzaak en helpen om hierin stappen te zetten om dat op te lossen!

Gedrag is het gevolg!

Het gedrag dat een kind laat zien, is altijd het GEVOLG van iets. En niet de oorzaak. Het gedrag kan zeker lastig en belastend zijn voor het hele gezin. En tegelijkertijd is het goed om je je te realiseren dat dat gedrag ergens vandaan komt! Je kan kinderen als de “alarmlichtjes van een familiesysteem zien. Als zij “af” gaan met moeilijk of opvallend gedrag, dan duidt dat meestal op een verstoring op een dieperliggende, systemische laag. Een opvoedopstelling helpt hier helderheid in te krijgen!

Wat is een opvoedopstelling?

Een individuele opvoedopstelling (ontwikkeld door Marianne Langemeijer) is gebaseerd op de familieopstellingen van Bert Hellinger. Een familie vormt samen een ‘systeem’, waarin verstoringen aanwezig kunnen zijn. Een verstoring of disbalans in de systemische onderlaag heeft tot gevolg dat de leden van het familiesysteem niet meer optimaal kunnen functioneren. Kinderen geven hier met hun gedrag (de bovenlaag) heel concreet uiting aan, bijvoorbeeld in de vorm van boze buien, fysieke klachten, jaloezie, claimgedrag etc.

Elke familie kent – zonder uitzonderingen – traumatische gebeurtenissen. De moeilijkheid is dat die vaak verdrongen, onderdrukt of onverwerkt zijn en zich dus op (deels) onbewust niveau bevinden. Het is daarom moeilijk om er met je ratio bij te kunnen. Een opstelling is een eenvoudige en doeltreffende manier om onderliggende patronen en verstrikkingen van onbewust naar bewust niveau te brengen. Dan kan er verwerkt, geheeld, losgelaten en veranderd worden.

Een opvoedopstelling is een individuele opstelling, waarbij alleen met een ouder gewerkt wordt (zonder de kinderen dus). De familieleden worden in de opvoedopstelling gerepresenteerd door vloertegels, waarmee zich gaanderweg een beeld over de oorzaak van de hulpvraag ontvouwt en stappen gezet worden om deze op te lossen. Dit werkt op een diep niveau door voor het hele opgestelde familiesysteem! De individuele aanpak wordt als fijn en veilig ervaren, zeker door hoog sensitieve personen!

Deze methodiek is zeer geschikt als je in de opvoeding van je kind(-eren) tegen bepaalde uitdagingen aanloopt en even zozeer geschikt voor mensen die (nog) geen kinderen of al volwassen kinderen hebben! Want iedereen maakt onderdeel uit van een familiesysteem en iedereen is kind van zijn eigen ouders! Elk probleem en terugkerend gedrag kan je op systemisch niveau bekijken en verandering in aanbrengen!

Het mooie is dat je met een opstelling maar één kant op kan gaan: naar meer ontspanning, verbinding, balans en bewustzijn!

 

Ines Tuinstra: “Ik heb een tijd geleden, onder begeleiding van Juliska, de familieopstelling uitgevoerd. Ik wilde hiermee rust creëren voor mijn zoon, door alle ballast uit het verleden over boord te gooien. Maar, niet alleen mijn zoon is veranderd, ook voor mij is het gemakkelijker geworden belangrijke keuzes te maken in mijn leven. De ruimte die ik ervaar sinds de opstelling is heel fijn!
In de relatie met mijn zoon is er sindsdien veel veranderd. Hij laat veel meer zien wie hij is en wat hij voelt dan voorheen. Ook is hij beter aanspreekbaar op gedrag en veel rustiger.
De begeleiding van Juliska heb ik als erg fijn en respectvol ervaren. Ik zou het iedereen aanraden!

Moeder Ruby: “Het gaat een stuk beter en ik merk duidelijk verschil. Meteen na de opstelling voelde ik opluchtingen ontspanning. Ook merk ik duidelijk weer een zeer sterke connectie met mijn moeder. Ze zegt weer ‘Ik hou van je’ en connect nu ook met mij in plaats van alleen met mijn dochter. Heel liefdevol! Ook met mijn broer heeft er een shift plaatsgevonden; hij ziet mij nu meer als vertrouwenspersoon en de band wordt steeds meer supportive en hecht. En ik sta ook heel dicht bij mijn dochter; we knuffelen veel! Heel mooi allemaal dus. Ik vond ook dat jij de sessie heel goed hebt gefaciliteerd. Dank hiervoor! Al met al heeft de opstelling veel losgemaakt en is een mooie stap voorwaarts geweest. Ik kan ook veel meer ontspannen in het nu en dingen loslaten, ook zakelijk.”

Moeder Sophie: “Ik vond het heel speciaal om dit te mogen meemaken. Nog dezelfde avond na de opstelling heb ik een bijzonder gesprek met m’n dochter gehad. We hebben nog lang gepraat en uiteindelijk is ze heel rustig in slaap gevallen. Ik voelde me ook erg in het moment en voel me ook vandaag rustig. Dank je wel voor de zorgvuldige begeleiding van het proces. Ik vond dat je het erg mooi deed met de kaarsjes en het dekentje erbij. Voelde heel liefdevol.”
Sophie één maand na de opstelling:  “Ik merk dat de opstelling veel met mij heeft gedaan. Ik voel me krachtiger en meer in mijn lijf. Dus dat is fijn. Ook heeft mijn dochter de laatste tijd heel weinig boze buien gehad. In de jaloezie zie ik helaas nog geen verbetering, maar verder is haar humeur en onze samenwerking heel goed de laatste tijd!”

Een aantal ervaringsverhalen:

 • Lees hier hoe een opstelling meer ontspanning, rust en verbinding binnen het gezin bracht.
 • Lees hier wat maakte dat Boris zo aan zijn moeder hing en hoe een opstelling dit claimgedrag doorbrak.
 • Lees hier over hoe Peter als vader meer in zijn kracht kwam te staan en niet meer ‘afgewezen’ werd door zijn dochter
 • Lees hier het verhaal ‘Mijn dochter hangt zo aan mij’ over een 5-jarig meisje dat haar moeder claimt.
 • Lees hier over een opstelling van een vader en welke invloed een angst uit het familieverleden op zijn zoon had.
 • Lees hier het verhaal ‘Van schuldgevoelens naar oerkracht’ over een moeder die haar dochter zo graag wil zien en begrijpen en toch regelmatig geïrriteerd raakt door de negatieve aandacht die ze vraagt.
 • Lees hier het verhaal Mila draagt de wereld op haar schouders en hoe een opvoedopstelling, die haar moeder deed, hen beiden daarbij geholpen heeft.
 • Lees hier het verhaal Jij hebt ook een draak in je buik. In dit ervaringsverhaal lees je hoe Diana, die het opvoeden van haar kinderen zwaar vond en te vaak vanuit frustratie en boosheid naar hen reageerde, dit veranderde met een opvoedopstelling.
 • Lees hier over een opstelling van een moeder, die leefde naar de overtuiging dat ze alleen waardevol was als ze hard werkte.

Effectief, snel en liefdevol!

Heb jij ook een opvoedprobleem waarvan de oorzaak onduidelijk is? Met een individuele opvoedopstelling ……

 • Krijg je inzicht in de dieper liggende oorzaak
 • Kunnen patronen en blokkades doorbroken worden, wat bevrijdend werkt
 • Voel je meer verbinding met jezelf en je kind
 • Breng je een verschuiving tot stand van gebonden zijn naar in liefde verbonden zijn
 • Dit vaak al in één sessie!

Vader Tim vertelt over zijn opvoedopstelling:

 

Focus van de opvoedopstelling
“Mijn zoon van 8 jaar liet vaak erg druk, boos, dwingend en soms ook clownesk gedrag zien. Hij vroeg op een negatieve manier erg veel aandacht. Dit leidde bij mij tot frustraties en gevoelens van machteloosheid. En achteraf voelde ik me schuldig, omdat ik mijn zoon vanuit mijn machtspositie uit het irriterende gedrag had gehaald. Dat wilde ik niet meer; ik wil naar zijn zoon uitdragen dat alle emoties er mogen zijn en meer harmonie in ons gezin.”

 

Opvoedopstelling
Tijdens de opstelling kwam naar voren dat vader Tim een last met zich meedroeg van een aantal generaties terug. Hij zag en ervoer wat een grote, belemmerende impact dat op hem gehad heeft en ook in het contact met zijn zoon. De bewustwording hiervan, het doorvoelen van de emoties en het ‘teruggeven’ van de last hadden tijdens de opstelling al een groot helend effect op Tim.

 

Het effect
“Voor mijzelf merk ik een enorme verandering in mijn basis van zijn na de opstelling! Lichter, alsof er een dopje van de snelkookpan is open gezet…! Hierdoor ontstaat er meer ruimte in mijzelf qua basale rust en verbinding met het voelen en mijn “zijn” is verbeterd. Ook de energie tussen mijn zoon en mij is veranderd! Er is meer connectie gekomen, ook meer begrip van mij naar hem door de herinnering aan hoe ik vroeger zelf was. Fijn! Hierdoor is er meer verbinding en ook wel meer rust gekomen in onze verbinding. Ik had in de loop van de jaren al vaker naar deze issues gekeken, maar nog nooit zo’n doorbraak op gevoelsniveau gehad als toen bij jou! Het voelde zeer vertrouwd en veilig bij jou. Je zei op de juiste momenten de juiste dingen en in mijn optiek voelde je precies wat er gaande was. Dankbaar ben ik voor wat er nu heeft kunnen plaatsvinden!“

Lotte vlak na de opstelling: “Ik merk dat het nu al veel met me heeft gedaan. Ik heb weliswaar nog geen contact gehad met mijn familie, maar ik voel me toch heel anders. Alsof ik enorm ontspannen ben. Ook merkte ik de afgelopen dagen dat dingen anders zijn dan voorheen. Hoe precies kan ik nog niet helemaal plaatsen. Ik heb het gevoel dat ik de dingen meer vanuit mijzelf benader en uitvoer. En daarbij minder rekening hou met anderen. :-)”
Lotte één maand na de opstelling: “Ik voel nu meer rust en heb minder last van schuldgevoelens. Ook merk ik dat mijn moeder anders op mij reageert! Voorheen kon ze heftig reageren als ze het met een keuze van mij niet eens was, waardoor ik erg onzeker werd en geneigd was om me aan te passen. Nu laat ze de beslissingen meer bij mij en zegt dat wat er ook gebeurt, ze me achter me staat! Ook in de relatie met mijn vriend merk ik positieve veranderingen!”


Praktische informatie

 • Duur: een opvoedopstelling duurt ongeveer 2,5 uur
 • Kosten: Je investeert €225,00 in jezelf en je familie voor één opvoedopstelling van 2,5 uur

 


Contact

Vul onderstaand contactformulier in als je een afspraak wilt maken voor een Opvoedopstelling of als je een vraag hierover hebt. Of bel met 06-51048476.

7 + 2 =


Bekijk ook 


 

Ebook. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis eBook: 'Wat je zéker moet weten over hoog sensitieve kinderen'

Gratis nieuwsbrief & eBook

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis eBook!
De nieuwsbrief met tips en achtergrondartikelen over hoog gevoelige kinderen wordt ongeveer één keer per (anderhalve) maand verzonden. Daarnaast ontvang je bij aanmelding ook het gratis eBook ‘Wat je zéker moet weten over hoog sensitieve kinderen’.

15 + 1 =

Contact hoogsensitief


E-mail
: info@eigentijdsekinderen.nl            Telefoon: 06-51048476            Contactformulier: klik hier