Geboorte in Kaart 

 

Onverklaarbare emoties en moeilijk gedrag begrijpen, helen & veranderen met Geboorte in Kaart 

Door terug te gaan naar de start van jouw kind kunnen we onverklaarbare emoties en moeilijk gedrag veranderen! Geboren worden is per definitie een spannende gebeurtenis. In principe is een baby prima in staat om deze eerste ‘horde’ in het leven te nemen en het liefst doet hij dat op eigen kracht en in liefdevolle samenwerking met zijn moeder. Hoe is dat bij jouw kind verlopen? En hoe waren de 9 maanden in de baarmoeder? Het is heel waardevol om dit in kaart te brengen, want hoe jouw kind gestart is, vormt de basis voor zijn gevoel van eigenwaarde, veiligheid en verbondenheid en het bepaalt (mede) hoe hij omgaat met uitdagingen in het leven. 

 

Je start vormt een imprint voor gedrag

We zijn gewend om de zwangerschap en bevalling voornamelijk vanuit de ouders en het medische verloop ervan bekijken. Hoe de baby dit zélf ervaren heeft, wordt helaas vaak buiten beschouwing gelaten. En dit terwijl hij niet zomaar een figurant was, maar de hoofdpersoon! Hij was er vanaf het allereerste begin bij en heeft ook alles meegemaakt en gevoeld! Al deze pre- en perinatale ervaringen liggen ook opgeslagen in zijn lichaamsgeheugen en reptielenbrein en vormen een imprint; een blauwdruk die (mede) ten grondslag ligt aan hoe jouw kind vandaag de dag reageert.

 

Hoe voelde jouw kind zich tijdens de zwangerschap en bij de geboorte?

De meest ideale start voor een baby is dat hij zich zelfs al vóór de conceptie gewenst voelt en zich gedurende 9 maanden in de buik van zijn moeder veilig en welkom voelt, voorzien van goede voeding en in liefdevolle verbinding met zijn ouders. Om vervolgens geboren te worden op zijn eigen tijd, tempo & wijze en in nauwe samenwerking met zijn moeder. In veel gevallen zijn de omstandigheden echter minder ideaal.

 

Voorbeelden

Hier is een aantal voorbeelden van een minder ideale start, die van invloed kunnen zijn op hoe een kind zich later voelt en gedraagt:

  • De baby bevindt zich 9 maanden in een baarmoeder in rouw, omdat eerder een broertje of zusje het niet gered heeft (bv. miskraam)
  • De moeder heeft tijdens de zwangerschap stress door een veeleisende baan, ziekte in de familie, verhuizing, relatieproblemen, overmatige misselijkheid etc.
  • De baby zit lang vast in het geboortekanaal, heeft de navelstreng om zijn nek of wordt plotseling uit de buik van zijn moeder getild (keizersnede).
  • De moeder krijgt tijdens de bevalling pijnbestrijding toegediend, waardoor het voor de baby voelt of zij opeens ‘weg’ is.
  • De baby wordt na de geboorte bij moeder weggehaald voor controle of medische ingrepen (een baby heeft er geen weet van dat hij weer herenigd wordt met zijn moeder).

Dit soort heftige ervaringen kunnen een kind een minder positief zelf- en wereldbeeld geven en dus van invloed zijn op zijn gedrag.

Boris (4 jr) sliep heel slecht. Zijn ouders deden een Geboorte in Kaart: “De verandering die we sinds het voorlezen van het geboorteverhaal bij Boris opmerken, is onbeschrijfelijk! Hij slaapt nu veel beter en is minder angstig! Hij lacht elke dag en vaak!” Lees hier meer over Boris en en hoe Geboorte in Kaart hem en zijn ouders hielp om zijn pittige start te verwerken.

Vader en moeder van 5-jarige meisje: “We wilden je nog laten weten dat we een enorm verschil merken bij onze dochter, sinds de oudersessies van Geboorte in Kaart. Ze is aanmerkelijk vrolijker, opgeruimd, stabieler…. vast en zeker dat ze nu al meer erkenning en verbondenheid voelt!

Geen als … dan

Let wel: het is niet gezegd dat als een baby bijvoorbeeld met een keizersnede geboren is, dat dat per definitie leidt tot moeilijk gedrag of heftige emoties. Het is belangrijk is om de gehele start vanaf de preconceptie tot en met de eerste periode na de geboorte in kaart te brengen, want elk verhaal is uniek. En dat is ook wat we hier met Geboorte in Kaart doen; we brengen de unieke start van jouw kind in kaart!

 

Onverklaarbare emoties en moeilijk gedrag begrijpen, helen en veranderen met Geboorte in Kaart

“Er vallen een hoop puzzelstukjes op z’n plek, waardoor er ruimte ontstaat voor erkenning, een open gesprek met mijn kind en verandering.”

“Heel fijn en helend om na al die tijd echt contact te maken met die periode die zo’n grote fysieke en emotionele impact heeft gehad” 

“Terug naar de start om vervolgens vol zelfvertrouwen vooruit te gaan!”

Geboorte in Kaart geeft je inzicht in het gedrag, de emoties en behoeftes van jouw kind.

 

Onverklaarbare emoties en moeilijk gedrag 

Soms begrijp je echt niet waar bepaalde emoties en moeilijk gedrag van je kind vandaan komen en meestal weet je kind het zelf ook niet. Echter, gedrag is altijd logisch. Het is het gevolg van iets en niet de oorzaak. Dat betekent dat een kind dat doet moeilijk doet, het ook moeilijk heeft. Door de start van jouw kind in kaart te brengen, zien we waar bepaalde emoties en gedragspatronen vandaan komen. Zo kan het gezien en geheeld worden.

 

Behoeftes in kaart

Daarnaast maken we ook de basisbehoeftes die bij jouw kind als baby niet (helemaal) vervuld konden worden inzichtelijk. Je ziet en begrijpt daarmee zijn behoeftes beter, waardoor je hem beter kan begeleiden. Dit brengt verandering met zich mee: je kind zal zich anders voelen en gedragen, de intensiteit van bepaalde emoties en gedrag nemen af of het is niet meer zo’n issue voor jou. En het versterkt jullie band nóg meer!

Hermelijn: “Juliska heeft een ‘Geboorte in Kaart’ gemaakt voor mijn dochter en mij, omdat mijn kind zich vaak eenzaam voelt en verdrietig, zonder dat ze weet waarom. Ook is ze bang om dood te gaan. Juliska stelde voor om een ‘Geboorte in Kaart’ te maken omdat veel gevoelens en gedrag terug te leiden zijn naar de geboorte, die, in ons geval, verre van soepel is verlopen.

Juliska ging te werk zoals ze dat altijd doet: met veel enthousiasme, empatisch vermogen, gedegen kennis, en een warm hart voor zowel mij als mijn kind, haar behoeften en gevoeligheden. Ze maakte een uitgebreide analyse die heel veel helderheid gaf, zowel aan mij als aan mijn dochter. Voor mijn dochter schreef Juliska het geboorteverhaal op en toen ik het voorlas, vroeg mijn dochter of ik nu eindelijk begreep hoe het zat.

Mijn dochter wil graag naar Juliska toe voor een sessie, zodat ze haar en mij verder kan helpen, maar ook nu al werken de tijd en de aandacht die ze aan ons geboorteproces heeft besteed door in onze dagelijkse omgang. Mijn dochter lijkt wat zelfbewuster en zelfverzekerder omdat ze dingen beter kan plaatsen en ik heb, na acht jaar, weer even echt contact gemaakt met die tijd die grote impact heeft gehad, zowel fysiek als emotioneel. Dat was fijn en goed en hielp iets te verwerken waar ik sinds de geboorte niet aan ben toegekomen.”

Voor wie?

Geboorte in kaart is voor iedereen die geboren is! Elke geboorteverhaal is uniek. We nemen de tijd om jouw geboorteverhaal of dat van jouw kind nauwkeuring in kaart te brengen. Zodat je begrijpt waar bepaalde emoties en gedrag vandaan komen en dat kan helen en ombuigen.

Hoog sensitiviteit

Hoog sensitiviteit is een aangeboren eigenschap en wordt niet ‘veroorzaakt’ door bepaalde gebeurtenissen. Wel is het zo dat de zwangerschap en geboorte bepaalde gevoeligheden kunnen versterken. Hierdoor kan het zijn dat je kind sneller en vaker doorschiet in de ‘valkuilen’ van hoog gevoeligheid, wat zich kan uiten in niet te verklaren emoties en lastig gedrag. Als je dat bij jouw kind (of jezelf) ziet, is het heel waardevol om zijn (of jouw) start in kaart te brengen!   

Wat krijg je?

In een sessie van 2 uur werken we het geboorteverhaal van jouw kind of dat van jouzelf uit. Je krijgt het volgende:

 

  • Met behulp van een uitgebreide vragenlijst brengen we het geboorteverhaal van jouw kind of jouzelf in kaart. We kijken naar o.a. de prentatale periode, de geboorte en de postnatale periode. Hiermee krijg je inzicht in waar bepaalde emoties en gedrag van jouw kind of jouzelf vandaan komen.
  • Ook brengen we de behoeftes van jouw kind (of jouzelf) in kaart door inzichtelijk te maken wat hij (of jij) toen als baby gemist heeft en wat hij (of jij) nu onbewust nog steeds probeert in te halen. Je krijgt concrete tips om die behoeftes te vervullen.
  • Kosten: Je investeert €199,00 in jouw kind (en/of jouzelf).
  • Vul onderstaand contactformulier als je een afspraak wilt maken of een vraag hebt.

 

Geboorteverhaal voor jouw kind op papier

Wil je het hele geboorteverhaal voor jouw kind ook digitaal op schrift hebben? Dan schrijf ik het graag voor hem of haar, vanuit het oogpunt van de baby, die jouw kind toen was. Dit levert een prachtig document op, wat je jouw kind kan voorlezen en hem zal helpen om de ervaringen van toen een plekje te geven. De kosten voor het schrijven van het geboorteverhaal bedragen €75,00.

Ervaringsverhaal

LianneGeboorte in Kaart heeft een groot verschil gemaakt voor zowel mijn dochter Saar als mijzelf. Ik voel me nu losser ten opzichte van haar. Voorheen schoot ik soms door in het heel lief zijn naar haar, als een soort compensatie. Nu stel ik meer grenzen, op liefdevolle en krachtige manier. Door Geboorte in Kaart zie ik mijn dochters authentieke zelf veel meer en dat geeft Saar veel rust. Daar waar ik eerst dacht dat ik bepaald gedrag van Saar moest veranderen – het gedrag waar ik zelf last van had – en ook bang was voor het maatschappelijke oordeel erover, daar kan ik haar nu helemaal accepteren zoals ze is! En dat maakt een wereld van verschil voor ons alle twee!” Lees hier het hele verhaal van Lianne over Geboorte in Kaart!

 


Contact

Vul onderstaand contactformulier in als je een afspraak wilt maken voor Geboorte in Kaart of als je een vraag hierover hebt.
Je kan me ook bellen op 06-51048476.

12 + 4 =


Bekijk ook 


 

Ebook. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis eBook: 'Wat je zéker moet weten over hoog sensitieve kinderen'

Gratis nieuwsbrief & eBook

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis eBook!
De nieuwsbrief met tips en achtergrondartikelen over hoog gevoelige kinderen wordt ongeveer één keer per (anderhalve) maand verzonden. Daarnaast ontvang je bij aanmelding ook het gratis eBook ‘Wat je zéker moet weten over hoog sensitieve kinderen’.

1 + 11 =