Eerder had Hester met een Opvoedopstelling achterhaald hoe het kwam dat haar zoon Boris zo enorm op haar gericht was en ook alleen maar door haar getroost kon worden als hij ’s nachts in paniek wakker werd. Dat had positieve veranderingen gebracht! Nu gingen we met Geboorte in Kaart Boris’ start onder de loep nemen, om zijn angst en het slechte slapen te doorbreken.

Emoties van ouders
De ouder-sessie begon met het thuis invullen van een uitgebreide de vragenlijst. Het doel daarvan is niet alleen om informatie te verzamelen over de start van Boris, maar ook om de ouders alvast in contact te brengen met hun eigen emoties. Want een pittige geboorte betekent ook pittige bevalling voor de ouders. En aangezien zij na de komst van een baby vaak weinig tijd en gelegenheid hebben (of nemen) om stil te staan bij hun eigen gevoelens, zijn die vaak niet verwerkt. Een Geboorte in Kaart helpt dus ook de ouders om alsnog contact met die emoties te maken, ze te doorvoelen, te begrijpen en te helen.

Ouder-sessie
Tijdens de ouder-sessie in mijn praktijk heb ik met Hester en haar man de omstandigheden van Boris’ start doorgenomen. Met kennis uit de pre- en perinatale psychologie heb ik de vertaalslag gemaakt naar hoe baby Boris dat toen ervaren heeft en welke invloed dat heeft gehad op de verschillende hechtingsmomenten. Daarna hebben we in kaart gebracht welke behoeftes van de baby tijdens de zwangerschap en geboorte niet (helemaal) vervuld konden worden. Dat is belangrijk, want kinderen proberen onbewust nog steeds om die niet vervulde behoeftes in te willigen (en dat kan zelfs doorwerken tot in onze volwassenheid). Ook is het van belang om te begrijpen hoe de baby zich toen gevoeld moet hebben. Deze emoties liggen namelijk opgeslagen in het lichaamsgeheugen van het kind en kunnen in het hier en nu getriggerd worden als hij iets ervaart wat ergens lijkt op wat er tijdens zijn start gebeurde. Door woorden te geven aan die onbewuste emoties en ze te zien en erkennen, worden ze naar een bewuster niveau getild en kan er heling plaatsvinden.

Het eerste begin
Hester en haar man wilden graag een kindje. Boris was dus zeer gewenst! Dat geeft een baby in de basis een stevig stukje zelfvertrouwen! Er was daarna echter ook veel stress. Hester dacht al snel zwanger te zijn, maar de zwangerschapstest gaf een negatieve uitkomst, wat haar verdrietig maakte. Een paar weken later bleek ze toch zwanger te zijn. Daar schrokken ze even van. Opeens moesten ze versneld van alles gaan regelen. Ook stak bij Hester de onzekerheid de kop op en vroeg ze zich af of ze wel een goede moeder kon zijn. Aangezien een baby in een symbiose met zijn moeder verkeerd, heeft Boris al haar emoties ook 1 op 1 ervaren en onbewust ‘geconcludeerd’ dat dat met hem te maken had.

Zwangerschap
De zwangerschap was een stressvolle periode. De moeder van Hester was ernstig ziek. Naast de zorgen om haar nam Hester ook de leidinggevende taken van haar moeders bedrijf op zich. De verkoop van een huis, verhuizing en verbouwing brachten ook veel onrust met zich mee. En alsof dat nog niet genoeg was, kreeg haar man een hernia, waarvoor hij geopereerd moest worden. Nog meer stress en zorgen, wat ook baby Boris allemaal gevoeld heeft. Al deze spanningen leidde tot harde buiken, waardoor Hester bed moest houden. Wat was de zwangerschap anders verlopen dan ze gewenst hadden!

De geboorte
Slecht slpaen; zware bevaalling; zware geboorte; Geboorte in KaartTwee weken nadat zijn vader hersteld was van de herniaoperatie, initieerde Boris zijn geboorte. Een razendsnelle geboorte van 2 uur, waarbij vader hen in allerijl naar het ziekenhuis bracht en hij net op tijd in de bevallingskamer was om zijn zoon geboren te zien worden. Dikwijls wordt gedacht dat een snelle geboorte makkelijk is. Niets is minder waar. Moeder en baby zijn vaak volledig overweldigd door de weeën storm en hebben tussen de contracties geen tijd om op adem te komen. Ook kan het leiden tot verminderde zuurstof voor de baby en kan moeder uit contact gaan omdat ze zich zo overrompeld voelt. Dit laatste was ook het geval bij Hester. Uit verbinding gaan voelt voor een baby alsof moeder opeens weg is, wat zeer beangstigend kan zijn. Immers, opeens is hij ‘verlaten’ en heeft het gevoel dat hij er alleen voor staat. Ook na de geboorte konden moeder en zoon niet rustig bijkomen en hechten, want er waren 5 paar handen met Hester bezig wegens heftige bloedingen en 2 paar handen met Boris. Alles bij elkaar waren de omstandigheden van Boris’ start dus zeer heftig! Het gevolg daarvan was:

  • Verminderde hechting tussen moeder en zoon
  • Onverwerkte emoties bij beide (bij Boris met name angst en ook boosheid en bij Hester met name verdriet en onzekerheid)
  • Onvervulde behoeftes bij Boris (zowel prenatale als geboorte behoeftes)

Het effect
Na de ouder-sessie gingen Hester en het haar man aan de slag met de tips, die ik ze meegegeven had om de hechting te verbeteren en ze merkten meteen het effect daarvan:

Wij gebruiken de tips die je ons hebt meegegeven vaak en merken daar positief verschil door bij Boris, vooral in de ochtend!

In de tussentijd schreef ik het geboorteverhaal voor Boris en vanuit het perspectief van de baby die hij toen was, dus zoals hij dat destijds ervaren heeft (en uiteraard ook afgestemd op zijn leeftijd van 3,5 jaar). Nadat Hester en haar man dit geboorteverhaal eerst zelf hadden gelezen en tijd en ruimte hadden gemaakt voor hun eigen emoties, lazen ze het voor aan Boris. Een paar weken later vertelde Hester hoe het sindsdien met Boris ging:

“De verandering die we sinds het voorlezen van het geboorteverhaal bij Boris opmerken, is onbeschrijfelijk! Hij slaapt nu veel beter en is minder angstig! Hij lacht elke dag en vaak! Ook eet hij nu goed: meer dan 2 boterhammen in de ochtend én vervolgens ook nog eens in de middag. Zo leuk dat hij nu ook zelf met allerlei voorstellen en plannen komt als: ik wil fietsen, wil je met me schommelen, ik wil buiten spelen. Noem maar op. Voorheen deed hij dat nauwelijks. Ook vind ik het bijzonder dat hij het vooruitzicht dat hij binnenkort naar de basisschool gaat, met vertrouwen tegemoet ziet!”

Combinatie van oorzaken
Als een kind het moeilijk heeft, ligt er vaak een combinatie van oorzaken aan ten grondslag, die in een wisselwerking elkaar versterken. Dit was ook bij Boris het geval bij het claim-gedrag, het slechte slapen en de angst. Zo speelden de onbewuste verstrikkingen uit Hesters familiesysteem daar een rol in. Die maakten dat zij zich niet goed emotioneel met Boris kon verbinden. Dit triggerde bij Boris de onverwerkte emoties van zijn start; gevoelens van verlaten worden, alleen zijn en angst, wat met name in de nacht tot uiting kwam. Met behulp van de Opstelling en Geboorte in Kaart hebben we deze onbewuste dynamiek ontrafelt en heeft Hester deze doorbroken en heling gebracht.

Meer lezen?