Emotiekaarten

Minder stress en meer inzicht met deze leuke emotiekaarten voor kinderen!

Bij de Eigentijdse Kids Begeleiding werken we veel met de Emotiekaarten. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat het benoemen van emoties ervoor zorgt dat spanning en stress afnemen. Dus op het moment dat een kind kan aangeven dat het zich boos voelt, zal de boosheid en daaraan gerelateerde stress verminderen!

Emotiekaarten Blij, Boos, Verdrietig en Moeilijk. Deze emotiekaarten helpen je om om te leren gaan met je emoties! Emotiekaarten Bang, Tevreden, Te druk, Geschrokken. Deze emotiekaarten helpen je om om te leren gaan met je emoties! Emotiekaarten: Vrij voelen, Verlegen, Moe, Uitgeput. Deze emotiekaarten helpen je om om te leren gaan met je emoties! Emotiekaarten: In balans, Klein voelen, Krachtig, Geïrriteerd. Deze emotiekaarten helpen je om om te leren gaan met je emoties!

Hoe werkt dat?
Als gevoelens en emoties bij naam genoemd worden, dan maak je even contact met dat gevoel en dat is de eerste, belangrijke stap in het verwerken van de gevoelens. Op deze manier kan je de emoties namelijk makkelijker een plekje geven en vervolgens loslaten.

Waarom benoemen met emotiekaarten?
Zowel jonge als oudere kinderen vinden het heel fijn om met behulp van emotiekaarten te vertellen hoe ze zich op dat moment voelen. Of die ene keer toen op school zo verdrietig, bang of boos waren geworden.
Soms kan een kind zo overspoeld zijn door z’n emoties, dat het lastig is er woorden aan te geven. Met deze emotiekaarten creëer je een luchtige afstand tot de gevoelens van het kind. Het is daardoor makkelijker om aan te wijzen hoe je je voelt of voelde. Ook kan op deze manier zichtbaar gemaakt worden hoe je verschillende emoties tegelijk kan voelen en dat de ene emotie soms ‘verstopt’ zit achter de andere.

Het effect van de emotiekaarten

 • Het gebruik van de emotiekaarten reduceert stress en spanning.
 • De emotiekaarten geven je kind inzicht in zijn gevoelens, waardoor hij ze de volgende keer ook beter kan benoemen en herkennen. Dit zorgt ervoor dat je kind op een gegeven moment ook eerder aan de bel kan trekken bij bijvoorbeeld een woede-aanval of kan gaan anticiperen.
 • De emotiekaarten geven je als ouders inzicht in wat er bij je kind speelt en daarmee opent het ook de mogelijkheid voor oplossingen.
 • Met het hele gezin emotiekaarten gebruiken is een leuke en zinvolle vorm van family time!
 • De kaarten werken (om dezelfde redenen) ook heel goed in de klas!
Een aantal ervaringen met de emotiekaarten:

Moeder van 8-jarige dochter: “Mijn dochter praatte eigenlijk nooit over haar gevoelens. Ik was dan ook verbaasd te zien hoe goed ze met behulp van deze emotiekaarten kon vertellen wat er allemaal door haar heen was gegaan op een dag. Hierdoor begreep ik niet alleen beter wat ze voelde, maar kreeg ik opeens ook veel meer te horen over haar ervaringen op school. En belangrijker nog: de kaarten helpen haar om alles te verwerken en een plekje te geven!”

Vader van 6-jarige zoon: “Mijn zoon was vaak boos. Ik begreep niet waar dat vandaan kwam. Totdat ik bij de Eigentijdse Kids Begeleiding zag hoe jij met behulp van deze emotiekaarten kon achterhalen welke andere emoties eigenlijk schuil gingen achter de boosheid. Zo kwamen we tot de kern van wat hem dwars zat. Daarom zijn deze emotiekaarten een must in elk gezin!”

Moeder van 4-jarig zoon: “De emotiekaarten zijn fantastisch! We genieten er elke avond van!”

De kaarten worden onder andere gebruikt door:

 • Ouders
 • Kindercoaches (ook in België)
 • Jeugdartsen van de GGD
 • Ambulant begeleiders
 • In het Ouder & Kindcentrum

Vivian: “Hartelijk dank voor de emotiekaarten en de toelichting! Het is grappig: ik had de kaarten op tafel gelegd en mijn zoontje van zes voelde zich er meteen toe aangetrokken toen hij ze zag liggen. Hij pakt ze er nu zelf ook regelmatig bij. Verrassend waar hij dan soms mee komt; dan had ik bijvoorbeeld een andere emotie bij hem verwacht. Ook opvallend hoe de kaarten doorwerken. Zo had hij op de BSO een tekening gemaakt, waarin ik meteen één van de emotiekaarten herkende!”

Emotiekaarten, omgaan met emoties, emoties benoemen


Praktische informatie

 • Eén set bestaat uit 16 emotiekaarten met een afmeting van 9x9cm (per emotiekaart)
 • Prijs: €17,50 per set (excl. verzendkosten van €3,48 voor 1 setje)

Bestellen

Vul onderstaand contactformulier in als je emotiekaarten wilt bestellen en vermeld daarbij het aantal setjes emotiekaarten.

9 + 13 =


Bekijk ook


 

Ebook. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis eBook: 'Wat je zéker moet weten over hoog sensitieve kinderen'

Gratis nieuwsbrief & eBook

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis eBook!
De nieuwsbrief met tips en achtergrondartikelen over hoog gevoelige kinderen wordt ongeveer één keer per (anderhalve) maand verzonden. Daarnaast ontvang je bij aanmelding ook het gratis eBook ‘Wat je zéker moet weten over hoog sensitieve kinderen’.

7 + 8 =

Contactgegevens. Voor hulp bij hoog gevoeligheid


E-mail
: info@eigentijdsekinderen.nl            Telefoon: 06-51048476