Draakje, boos, woede, ontploffen, driftbuien, woede-uitbarstingenNiet iedereen durft het hardop te zeggen, maar velen ervaren het wel zo…..
Het opvoeden van kinderen is zwaar! Diana vindt dat ook. Ze merkt dat ze te vaak vanuit frustratie en boosheid naar haar kinderen reageert. “Jij hebt ook een draak in je buik”, constateerde haar 9-jarige dochter, die zelf eveneens flink boos kan worden. Diana wil dit niet meer!

Ingewikkelde dynamiek
Diana is een bewuste moeder, die over het algemeen goed inzicht heeft in wat er bij haar en haar kinderen speelt. De dynamiek waarin ze soms verzeild raakt met haar hoog sensitieve dochter, vindt ze echter ingewikkeld. Ze raakt vooral gefrustreerd als ze niet goed weet hoe of wat te doen in de opvoeding. Daaronder zitten ook gevoelens van machteloosheid, verdriet en teleurstelling in zichzelf. Ze wil het heel graag anders en snapt ook niet waarom dat niet lukt.

Onbewust
Wanneer je zelf niet begrijpt waar een ingewikkelde dynamiek met je kind of de heftigheid van een terugkerende reactie vandaan komt, is dat vaak een teken dat er systemische factoren een rol spelen. Je wilt het zo graag veranderen, maar op de één of andere manier lijk je gevangen te zitten in een patroon. Omdat je je onbewust bent van de oorsprong en reden van het patroon, is het moeilijk om daar een kentering in aan te brengen. Het is nodig om daar inzicht en bewustwording in te krijgen, alvorens je het kan veranderen! Een individuele Opvoedopstelling (waarbij geen andere familieleden fysiek aanwezig zijn) is een relatief eenvoudige en snelle manier om dit te doen. Het maakt zichtbaar en voelbaar wat er op die dieperliggende laag speelt en helpt je om daar stappen in te zetten om het op te lossen. Het effect is merkbaar bij zowel de ouder die de opstelling doet, als de kinderen en voorgaande generaties uit de familie!

Schuldgevoelens
Tijdens de opstelling van Diana kwam naar voren dat haar vader zwaar gebukt ging onder schuldgevoelens ten aanzien van zijn broers en zussen. Die waren tijdens de oorlog naar een kindertehuis gebracht, terwijl hij bij een tante kon opgroeien. Onbewust heeft Diana van jongs af aan een deel van deze zware last van haar vader gedragen. Kinderen doen dit vaak. Het komt voort uit een diepe liefde voor en loyaliteit naar hun ouders. Bovendien zijn jonge kinderen voor hun eigen overleving afhankelijk van hun ouders. Dus wanneer ze merken dat het niet goed met hen gaat, proberen ze hen te ontlasten door – onbewust – een deel voor hen te gaan dragen.

Teruggeven
Diana wilde die last teruggeven aan haar vader en tegelijkertijd vond ze dat moeilijk. Daarom nodigde ik haar uit om op de tegel, die haar vader representeerde, te gaan staan en zijn plek in te voelen. Diana ervoer toen duidelijk dat haar vader helemaal niet wilde dat zij iets voor hem droeg. Het merkte zelfs dat hij veel meer in zijn eigen kracht kwam te staan, toen ze die last teruggaf. Ook werd haar duidelijk dat ze door het dragen ervan minder belastbaar was geweest en dat er dus minder energie over was gebleven voor haar eigen gezin. Niet zo vreemd dus dat ze het opvoeden zwaar vond (deze taak is immers al pittig genoeg als je wel over al je energie kan beschikken…). En dat ze soms een kort lontje had. Haar hoog sensitieve dochter reageerde op deze spanning en was onbewust ook geneigd om een stukje van haar moeders last te dragen. Nu Diana dit patroon tijdens de opstelling doorbroken had, kon haar dochter dit loslaten en weer haar eigen kindplek innemen.

Het effect
Een aantal weken na de opstelling vertelt Diana dat ze bij zichzelf een duidelijk verschil merkt in haar houding naar de kinderen toe. Diana: “Na de opstelling gebeuren er kleine dingen, veranderingen zonder dat ik daar iets voor doe. Ik merk dat mijn gedrag naar de kinderen toe is veranderd: meer ontspannen en liefdevoller in plaats van controlerend en aanvallend. Heel erg fijn! Ook begon mijn vader opeens over zijn verleden te praten, over zijn vader en hoe die was. Bijzonder! Al met al vond ik de opvoedopstelling heel erg fijn en ik heb deze ook al bij verschillende vrienden en kennissen aanbevolen!”

Opstelling, opvoedopstelling, "Over de stenen die ouders niet opruimen, struikelen hun kinderen"

Draakje
Natuurlijk hebben Diana en haar kinderen nog wel eens een botsing met elkaar. Dat is normaal en het hoort er gewoon bij. Ze voelt echter wel dat er op een dieper niveau iets wezenlijks veranderd is, waardoor ze nu met meer ontspanning in het ouderschap staat! Dus als het draakje van haar hoog sensitieve dochter de kop opsteekt, kan ze daar makkelijker mee omgaan. En als er op de onderlaag meer rust is, helpen tools op gedragsniveau ook beter! Meer weten over deze tools op gedragsniveau? Lees hier een blog met tips voor ouders bij boze draakjesgedrag.

Meer info
Lees hieronder andere ervaringsverhalen over een individuele Opvoedopstelling:

 

Juliska: “Mijn hart ligt bij kinderen en dáárom werk ik ook met hun ouders!”