Een gezin hand in hand. Voor ouders met een opvoedprobleem, die al van alles geprobeerd hebben en niets lijkt te helpen. Een opvoedopstelling helpt de ontspanning weer terug te brengen in het gezin

Anneke’s dochter Mila is 7 jaar en hoog sensitief. Mila is vaak erg kwetsbaar en heeft de neiging om de wereld op haar schouders te dragen. Dat maakt Anneke verdrietig en machteloos. Ze wil haar dochter helpen, maar dat is tot nu toe nog niet echt gelukt. Een opvoedopstelling bracht positieve veranderingen!

Wat is een opvoedopstelling?
Een opvoedopstelling is een relatief eenvoudige manier om inzicht te krijgen in de dieper liggende oorzaak van een opvoedprobleem en daar verandering in aan te brengen, zonder dat daarbij de kinderen en andere familieleden aanwezig zijn. Het is gebaseerd op de familieopstellingen van de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger, waarmee al ruim 30 jaar wereldwijd gewerkt wordt.

Familieharmonie
Volgens Hellinger doen zich binnen vrijwel elke familie gebeurtenissen voor die de familieharmonie verstoren, zoals het vroegtijdig overlijden van een familielid, echtscheiding, miskraam, abortus, tragische ongevallen, een ‘verstoten’ familielid, oorlog, geweld etc. Dit soort gebeurtenissen en met name de overwerkte emoties kunnen leiden tot problemen en (onbewuste) overtuigingen, die vaak een behoorlijke impact hebben op de hele familie. Met een opvoedopstelling wordt je je bewust van die verborgen, belemmerende verstrikkingen. Je krijgt inzicht in de herkomst ervan en je kan je er liefdevol van losmaken.

Anneke’s opstelling
Na een voorgesprek, waarin we Anneke’s hulpvraag bespraken en daarmee de focus van de opstelling bepaalden, koos Anneke een vloertegel voor zichzelf en haar dochter uit en legde die in de ruimte. Vervolgens ging Anneke op haar eigen plek – vloertegel – staan en werd ze uitgenodigd om te gaan voelen.

Opvoedopstelling vloertegels
Door de vragen, die haar gesteld werden en vervolgens het inbrengen van haar ouders (ook weer gerepresenteerd door vloertegels) gingen de emoties stromen en werd al snel duidelijk waar het gedrag van haar dochter– en dus ook haarzelf – vandaan kwam. Anneke nam namelijk niet haar eigen plek binnen haar familie in. Dat kwam onder andere voort uit het gegeven dat ze voor haar broer gezorgd had op een manier en met een verantwoordelijkheid die alleen bij ouders hoort te liggen. Anneke had met andere woorden, net als haar dochter, ook een last op haar schouders gedragen, die niet bij haar hoorde. Door kort een aantal dingen uit te spreken kwam er opluchting en ontspanning. “Ik voelde echt dat daarmee dingen aan het veranderen waren. Ik vond het ook heel waardevol om op de ‘plek’ (tegel) van mijn moeder te hebben gestaan en te ervaren dat zij helemaal niet wil dat ik een deel van haar zijn ‘rugzak’ draag. Ik merkte dat ze dat eigenlijk heel goed zelf kon.” Door dit alles kon Anneke het ook bij haar laten en voelde ze zich lichter en juist meer verbinding met haar moeder!
Verder werd duidelijk dat er via de vrouwenlijn een onbewuste overtuiging van generatie op generatie was doorgegeven: “Wij vrouwen voelen niet”. Een dergelijk beschermingsmechanisme loslaten is niet eenvoudig. In de eerste plaatst omdat we er ons vaak niet bewust van zijn. Daarnaast blijven we uit liefde loyaal aan de ongeschreven ‘regels’ uit het familiesysteem, waardoor het niet als een mogelijkheid voelt om het anders te gaan doen. Tijdens de opstelling is Anneke zich bewust geworden van deze overtuiging en de herkomst ervan. Ook voelde ze de diepe liefde, die maakte dat ze er loyaal aan bleef. Na dit inzicht kon ze de overtuiging bij de personen laten waar het vandaan kwam, zodat zij en haar dochter er niet meer mee belast werden.

Het effect
Een paar weken na de opvoedopstelling vertelt Anneke dat ze verschil bemerkt bij zowel Mila, zichzelf en als bij haar vader! Ze vertelt:

“De echte Mila lijkt steeds meer naar boven te komen en alle ruis er omheen lijkt weg te zijn. Ze is rustiger, beter aanspreekbaar, blijer en meer ontspannen. Zelfs weer naar school na de vakantie verloopt best soepel! Op tijd eten en vermoeidheid blijven haar grootste triggers, maar daar komen we samen wel uit!

Ook met mij gaat het goed. Ik merk vooral dat ik meer voor mezelf opkom, signaleer wat mijn behoefte is en ik handel daar dan ook naar. Dat geeft ook meer duidelijkheid naar de meiden. Ik voel me eigenlijk wel sterk van binnen!

Grappig genoeg heeft mijn vader voor zichzelf ook een belangrijke beslissing genomen na de opstelling en ook hij lijkt meer ontspannen te worden.

Bedankt voor al je hulp! Mochten we in de toekomst nog wat hulp voor Mila nodig hebben, dan kloppen we zeker weer bij jou aan!”

Meer informatie
Wil jij ook begrijpen waar heftige emoties en bepaald gedrag vandaan komen en dat doorbreken? Meer harmonie in het gezin ervaren? Een individuele Opvoedopstelling kan je daarbij helpen!

Lees hieronder andere ervaringen:


Neem voor vragen contact op met Juliska
: info@eigentijdsekinderen.nl of 06-51048476