Tijdens een sessie Geboorte in Kaart realiseerde Lianne zich dat de komst van haar dochter Saar bij haar oude angsten had geactiveerd. Angsten die ze ook bij Saar terugzag. Saar (4 jaar) was regelmatig bang, met name ’s avonds en ’s nachts en wilde dan dat haar moeder bij haar bleef. Als Lianne dit niet deed, ging Saar heel hard brullen en letterlijk aan haar hangen. Hier raakte Lianne overprikkeld van en ze vroeg zich dan af of ze niet te hard was als ze een grens aangaf. Aangezien Lianne vroeger ook vaak bang in bed was geweest en háár moeder daar als kind eveneens last van had gehad, wilde ze dit patroon doorbreken. Lianne deed hiervoor een individuele Opvoedopstelling. Naast het stoppen van dit herhalende familiepatroon wilde ze ook op een liefdevolle en duidelijke manier grenzen gaan stellen naar haar dochter.

Opstelling, opvoedopstelling, "Over de stenen die ouders niet opruimen, struikelen hun kinderen"

Onveilige wereld
Al vrij snel in de opstelling (waar alleen Lianne aanwezig was en de overige mensen met vloertegels gerepresenteerd werden) bleek dat de relatie tussen Lianne en haar moeder belast was. Hoewel Lianne in de opstelling veel liefde van haar moeder voelde, ervoer ze ook de zwaarte van een onderliggende angst en kon haar beschermende houding tegen de onveilige wereld Lianne een beklemmend gevoel geven.

De overtuiging dat de wereld een onveilige plek is, kwam van Liannes Oma, die als pubermeisje tijdens de tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp hadden gezeten. Ze was daar ontzettend bang geweest, met name ’s nachts wanneer de Japanners op zoek gingen naar meisjes om ze als geisha te gebruiken. Ze had zich toen ook erg alleen gevoeld met die grote angst, want haar moeder was door de heftige ervaringen compleet uit verbinding en in emotioneel opzicht afwezig.

Diepe inzichten
Hoewel Lianne deze feiten al kende, gaf het ervaren van de emoties, die haar Oma en overgrootmoeder toen gevoeld hebben door tijdens de opstelling op hun plek te gaan staan, zeer diep inzicht. Zo zag ze nu de parallel met zichzelf en haar eigen dochter: het was namelijk geen toeval dat Saar ’s nachts vaak om haar moeder riep precies op het moment dat Lianne in slaap viel. Dat gaf haar namelijk het gevoel dat haar moeder ‘wegging’. Dit triggerde bij Saar niet alleen de emoties van haar geboorteverhaal (lees hier meer daarover), maar een diepere angst uit het familiesysteem (de angst haar overgrootmoeder van haar moeder).

Ook realiseerde Lianne zich nu dat de overtuiging dat de wereld onveilig is, echt bij haar Oma ontstaan was en daarom ook aan haar teruggegeven mocht worden. Nadat Lianne haar dit symbolisch had teruggegeven, voelde ze zich enorm opgelucht en vrij van angst en schuldgevoelens! En dat gold ook voor haar moeder en dochter! Wat haar Oma betreft; zij stond nu meer in haar kracht, omdat ze nu haar eigen ‘bagage’ droeg. Door het doorbreken van oude patronen en blokkades waren deze vrouwen nu weer in liefde met elkaar verbonden!

Je eigen last dragen geeft kracht. Die van een ander dragen, put uit.

Nooit meer alleen
Ter afronding van de opstelling heeft Lianne het volgende aan haar dochter (die niet fysiek aanwezig was) uitgelegd: “De angst die jij voelde als ik niet bij jou was, is een oude angst die hoort bij mijn Oma en haar moeder. Het hoort niet bij ons. […] Wanneer je je bang voelt, kan je contact maken met de liefdesstroom van al deze vrouwen die ons voorgegaan zijn. Daar zit veel kracht en vertrouwen in het leven. En dan ben je nooit alleen.”

Het effect
Na een aantal weken vertelt Lianne dat ze zich zelfverzekerder naar haar dochter toe voelt. “Ik ben nu duidelijker in het aangeven van grenzen naar Saar en kan me makkelijker als volwassene opstellen. Ook heb ik het gevoel dat ik haar pittige karakter beter aankan en dat geeft Saar meer rust. Saar is ook een stuk minder angstig. Ze wordt ’s nachts eigenijk nooit meer bang wakker. Soms heeft ze wel eens een nachtmerrie, maar na even troosten slaapt ze weer door. Heel erg bedankt voor deze mooie sessie en je fijne hulp!”

Meer informatie

Deze individuele vorm van familieopstellingen is ook heel waardevol als je niet te maken hebt met een opvoeduitdaging en bijvoorbeeld je eigen plek in jouw familie wilt onderzoeken of bepaalde patronen bij jezelf wilt doorbreken.

Neem voor vragen contact op met Juliskainfo@eigentijdsekinderen.nl of 06-51048476

 

– Lees hier meer over individuele (Opvoed-)opstellingen