Waarom wil mijn kind zo vaak bepalen hoe de dingen gaan?

Als we monopolie spelen, dan wil hij het volgens zijn eigen regels spelen. En als de dag anders verloopt dan hij in zijn hoofd had bedacht, dan is het trammelant. Waarom is dat?

Heel vaak stellen ouders van hoogsensitieve kinderen mij deze vraag. Het willen bepalen en ‘altijd’ (wat natuurlijk niet altijd is) hun zin willen krijgen, komt vaak als dwingend en weinig flexibel over. Soms ervaren ouders het zelfs als manipuleren.

Als je echter meer kennis hebt van hoogsensitiviteit, dan kan je zien dat het kind waarschijnlijk doorgeschoten is in een kwaliteit die samengaat met die hoge gevoeligheid. Als hoogsensitief kind neem je namelijk heel gedetailleerd waar, denkt diep na, legt snel verbanden en associeert automatisch naar eerdere ervaringen. Een logisch gevolg daarvan is dat ze zich ook bewuster zijn van mogelijke gevaren en risico’s. Wanneer ze weten hoe iets ongeveer gaat verlopen, dan raken ze minder snel overspoeld. Het maakt voorspelbaarder en daardoor veiliger. Die controledrang is met andere woorden een vorm van risicobeheersing! En dat is op zichzelf iets heel waardevols! Echter, kan je er ook in doorschieten. En dan is het van belang om te kijken naar de reden daarvan. In mijn praktijk zie ik vaak 3 onderliggende oorzaken, waarvan overprikkeling er vaak één is.

Wil je meer weten over de onderliggende oorzaken van controledrang en hoe je één ervan – overprikkeling – terugdringt? Dit en meer leer je bij de Training ‘Coach Eigentijdse Kinderen’!

Controle, controledrang, willen bepalen, zin krijgen

 

Serie blogs over overprikkeling & stress
Controledrang is slechts één van de signalen van overprikkeling en te veel stress. Over andere signalen, schreef ik ook een blog, die je hier kan lezen: