Tom: “Toen ik gisteren ging slapen, was ik bang, want ik zag alles heel ver weg. Alles is dan heel klein.”Bang stress Sinterklaas-stress

Voor Tom, een hoogsensitief jongen van 7 jaar, was het net of hij alles door een verrekijker waarnam. En hoewel hij heel goed kon verwoorden hoe hij zich voelde, kon hij het nog niet verklaren en dat maakte deze overweldigende ervaring beangstigend voor hem zijn. Ook zijn moeder wist niet waar dit vandaan kwam en wat het betekende.

Ik heb hen beiden uitgelegd dat dit soort ‘vertekende’ waarnemingen veelal het gevolg van overprikkeling is. Dat kon Tom’s moeder meteen plaatsen. Dit had zich namelijk rond het Sinterklaasfeest voorgedaan, wat Tom heel spannend had gevonden en tot veel slapeloze nachten had geleid.

 

Nadat ik hierover een post op Facebook had geplaatst, reageerden een aantal mensen met verbazing van herkenning:

“Ik had dit vroeger ook! Bij mij ging het tijdens een lange tekst mis… Wat bijzonder dat jij dit “verschijnsel” kunt herleiden!”

 

“Voor het eerst lees ik iets dat ik vroeger ook had, maar nog nooit eerder iemand anders over heb horen praten! Ik werd er zelfs misselijk van vroeger! Mijn beeld ging dan van inzoomen naar héél ver uitzoomen. Was héél naar.”

 

Neem dit soort signalen dus alsjeblieft serieus en voorkom een neerwaartse spiraal! 

 

Kijk naar de dieper liggende oorzaken en pak deze aan! Dit en meer leer je op bij de Training ‘Coach Eigentijdse Kinderen’. Voor ouders, leerkrachten, kindercoaches en anderen die gevoelige kinderen en zichzelf hierbij willen helpen.

 

Serie blogs over overprikkeling & stress
Onzekerheid is slechts één van de mogelijke gevolgen (en tevens oorzaken) van overprikkeling en te veel stress. Over andere signalen die ook hierop kunnen duiden, schreef ik ook een blog, die je hier kan lezen: