Overprikkeling“Ik heb een heel groot brein. Die is nu vol. Alles zit door elkaar. Ik kan daardoor nu niet meer zo goed nadenken.”

Een uitspraak van de 6-jarige, hooggevoelige Noah, die laatst in mijn praktijk was. Zeer treffend verwoordt hij dat het TE VEEL voor hem is. Dat hij overprikkeld is. En ook wat er dan fysiologisch gebeurt (onder ander niet meer helder kunnen nadenken).

Elk kind uit overprikkeling op zijn eigen manier. De één kan het heel goed verwoorden, zoals Noah, en bij het andere kind moet jij als volwassene de vertaalslag maken en voorbij zijn gedrag kijken om te zien wat er werkelijk speelt. Dit laatste was ook het geval bij de 9-jarige Luc. Hij was flink BOOS geworden op zijn moeder, omdat zij zijn snoep had ‘afgepakt’ voor het feestje van zijn broertje. Hoewel zij hem uitlegde dat ze net wat snoepjes tekort kwam en hij ze later weer terug zou krijgen, ging hij toch uit zijn plaat. Hoe komt dat? Precies zoals Noah dat aangaf: als je overprikkeld bent, kan je niet goed nadenken. Dat betekent in dit geval dat de uitleg van Luc’s moeder niet tot hem doordrong. Dat was geen onwil, maar fysiologisch onmogelijk. Toen ik dit Luc uitlegde, gaf hij ook aan dat toen “alle emoties veel te luidruchtig in zijn hoofd waren.” En dat het te druk voor hem was geweest. Het ‘afpakken’ van de snoepjes was met andere woorden de spreekwoordelijke druppel die zijn emmer deed overlopen. Het ging met andere woorden helemaal niet over die snoepjes. Het was gewoonweg TE VEEL voor hem geweest.

Neem dit soort signalen van kinderen alsjeblieft serieus! Zorg ervoor dat een kortetermijn overprikkeling geen langetermijn overprikkeling wordt! Dit kan je onder andere doen door na te gaan waarmee de emmer van je kind (en jou) allemaal gevuld is en daarop actie te ondernemen! In de afgelopen 13 jaar heb ik gezien dat die emmers vaak gevuld kunnen zijn met zeker 5 verschillende stressfactoren, die elkaar ook nog eens kunnen versterken. Met inzicht in die factoren, hoe ze elkaar beïnvloeden en hoe je ze aanpakt creëer je meer ontspanning en rust in het gezin, op school, in de opvang en bij jouzelf! Dit en veel meer leer je bij de Training ‘Coach Eigentijdse Kinderen!

Serie blogs over overprikkeling & stress
Controledrang is slechts één van de signalen van overprikkeling en te veel stress. Over andere signalen, schreef ik ook een blog, die je hier kan lezen: