Lees in dit ervaringsverhaal hoe het doorbreken van herhalende familiepatronen Marieke veel meer zelfvertrouwen als moeder gaf!
Marieke voelt zich soms erg onzeker als moeder. Ze blokkeert met name bij haar 14-jarige hoog sensitieve zoon Ben. Wanneer hij zich boos, verdrietig of down voelt, raakt haar dat zo diep dat ze erg van slag raakt en niet meer weet hoe ze hem kan ondersteunen. En toen laatst haar man zei dat hun kinderen bij haar binnenkomst checken hoe het met hun moeder gaat, had ze helemaal het gevoel te falen. Dat deed ze zelf vroeger namelijk ook bij haar eigen moeder. Dan zou ze het dus wel net zo slecht doen als haar eigen moeder, concludeerde Marieke. Om deze herhalende patronen te doorbreken en met meer ontspanning en zelfvertrouwen in haar moederschap te gaan staan, deed Marieke een individuele Opvoedopstelling.
Overcompenseren
Na een voorgesprekje om de focus van de opstelling te bepalen en een uitleg over de verschillende dynamieken in familiesystemen, zocht Marieke een vloertegel voor zichzelf uit en één die haar zoon Ben representeerde. Op gevoel legde ze deze tegels op de grond en ging vervolgens op haar tegel staan. Wat meteen opviel, was dat Bens tegel vrij dichtbij die van Marieke lag. Dat gaf haar een gevoel van spanning in haar lijf en ook een grote alertheid. Niet zo vreemd, want Marieke probeerde onbewust haar zoon te geven wat zij als kind gemist had bij haar eigen moeder. Ze had vanuit haar eigen gemis de lat voor zichzelf heel hoog gelegd en om er zo goed mogelijk voor hem te zijn, hield ze hem nauwgezet in de gaten en zond onbewust uit dat hij maar dicht bij haar moest blijven. Ondanks de goede intentie zat daar echter een grote lading op, waar kinderen vaak allergisch op reageren, omdat die belastend voor hen is. Bovendien hoort die lading niet bij hen. Dus gingen we op zoek naar de oorsprong hiervan en nodigde ik Marieke uit om een tegel voor haar eigen moeder uit te kiezen en deze in de opstelling te plaatsen.
Het kleine meisje
De moeder van Marieke – Nancy – stond zo mogelijk nóg dichter bij haar kind; haar tegel lag zelfs bovenop die van Marieke. “Mijn leven ging over mijn moeder. Ze had geregeld woedeaanvallen. Ik deed van alles om haar tevreden te houden, in de hoop dat ze me goed vond. Maar dat deed ze eigenlijk nooit”, vertelde Marieke geëmotioneerd. Het meisje dat Marieke vroeger was, had met andere woorden heel hard gewerkt om door haar moeder gezien en goed bevonden te worden. Dat harde werken had echter niet het gewenste effect, waardoor het meisje zich eenzaam, verdrietig en erg onzeker ging voelen. Doordat deze emoties nog niet voldoende gezien en erkend waren, zaten ze nog onverwerkt in Mariekes lichaam, waardoor ze ook in het hier en nu nog getriggerd konden worden (bijvoorbeeld door haar zoon).
Ik vroeg Marieke daarom een aparte tegel voor het kleine meisje van vroeger in de opstelling te plaatsen. Op deze manier maakten we onderscheid tussen de volwassen & krachtige Marieke en het gekwetste innerlijk meisje en kon de volwassen Marieke de emoties van het meisje beter erkennen. Daarnaast brachten we extra bescherming en ondersteuning voor het kleine meisje in de opstelling. Dit zorgde ervoor dat het meisje zich meer kon ontspannen en de overheersende impact van haar moeder stukken minder werd. Hierdoor ontstond er ruimte om verder te onderzoeken waardoor moeder Nancy er zo weinig voor haar dochter geweest was (meer weten over het hoog sensitieve innerlijke kind? In de Training ‘Coach Eigentijdse Kinderen’ komt dit ook aan bod!)
Herhalend patroon
Moeder Nancy had ook een zware jeugd gehad. Haar vader had regelmatig woedeaanvallen en sloeg haar en met name haar tweelingzus veel. Daarnaast had de moeder van Nancy last van depressies en lag soms wel 6 weken achter elkaar in bed. Dan kwam er hulp aan huis of gingen Nancy en haar tweelingzus naar een hele strenge en liefdeloze tante toe, wat ze heel naar vonden. Ook Nancy had dus een gekwetst innerlijk meisje dat zich angstig en alleen voelde en altijd overalert was. Nog een herhalend patroon. Voor Nancy brachten we eveneens extra ondersteuning in de opstelling in de vorm van een vloertegel, die de oermoeder representeerde. Elk familiesysteem heeft zo’n vrouw (en man), die in haar kracht staat en een open hart heeft en daarmee het proces van heling ondersteunt. Zonder dat Marieke wist wie hun oermoeder was, voelde ze dit en stroomde de kracht, liefde en ondersteuning ook door naar haar moeder Nancy in de opstelling.
Daarbij brachten we ook nog een tegel voor de tweelingzus van Nancy in de opstelling, zodat ze zich minder alleen zou voelen. Dit maakte meteen dat het innerlijke meisje van Nancy zich ontspande en meer open stond om de steun van de oermoeder te ontvangen.
Last dragen
Nu Marieke dit allemaal zo duidelijk zag en voelde, realiseerde ze zich dat ze als kind onbewust een groot deel van haar moeders pittige jeugd was gaan dragen. Dat was erg zwaar voor haar geweest. Bovendien leidde dit ook tot het herhalende patroon, waarbij haar eigen kinderen ook steeds checkten hoe het met hun moeder ging. In de opstelling gaf Marieke de last terug aan haar moeder. Dit voelde meteen heel fijn en positief voor Marieke. Ook stond ze meteen veel steviger. En door de aanwezigheid van de oermoeder in de opstelling kon ze zelfs een vorm van steun van haar eigen moeder ervaren. Een nieuwe ervaring voor Marieke.
Het effect
Een paar weken later vertelt Marieke het volgende over hoe de opstelling in haar dagelijks leven doorwerkte:
“Meteen na de opstelling voelde ik me rustig. De dagen erna was er wel wat meer onrust, maar dat zakte ook weer snel weg. Nu gaat het erg goed met mij! Ik voel me veel minder onzeker over mijn moeder-zijn. Ik voel me niet meer zo verantwoordelijk voor dingen die niet bij mij horen. Ik ervaar meer acceptatie dat niet alles perfect hoeft of kan zijn. Met Ben en mij gaat het heel goed. Ik heb echt het idee dat er tussen ons iets is veranderd nu ik mijn rol als moeder beter kan uitvoeren en ik meer bij mijn volwassen-zelf blijf. Toen ik mijn moeder op Moederdag belde, was ze erg zwaarmoedig, zoals meestal als ik haar bel. Normaal zou ik na het gesprek ook down zijn, maar nu niet. Ik kon het makkelijk loslaten en voelde me niet verantwoordelijk. Heel bijzonder! Dit straalt ook af op mijn gezin en collega’s en de kinderen op mijn school. Ik ben mijn vrolijke zelf weer! Ik heb veel meer energie! Ik ben heel blij dat ik deze familieopstelling met jou heb gedaan. Nogmaals hartelijk dank voor je professionaliteit!”
En later mailde Marieke nog het volgende:
“Afgelopen weekend zijn we met drie gezinnen naar Terschelling gegaan. We hebben mijn moeder meegenomen omdat ze onlangs 80 jaar is geworden. Het mooie was dat ik geen enkel probleem had met mijn moeder. Ik kon ook weg als ik er even genoeg van had. Mijn broers namen haar dan gewoon over. Dat ging ook heel natuurlijk. Ik voelde me super vrij en goed, kon aandacht aan mijn kinderen en man geven, zonder me zorgen te maken. Ik heb het enorm naar mijn zin gehad, iedereen eigenlijk. Mijn nichtje van 6 zei op een gegeven moment ‘Dit lijkt wel een droom!’. En ik geef haar gelijk!”
Meer informatie
- Lees hier meer over Opvoedopstellingen en andere ervaringsverhalen
- Lees hier meer over hoe het helen van je innerlijke kind jou en jouw gezin helpt
- In de Training ‘Coach Eigentijdse Kinderen’ komt ook een stukje innerlijk-kind-werk aan bod