Laatst had ik een gesprek met een hoog sensitieve moeder. Ze zei tegen mij:


“Jij begrijpt mij. Tegen jou kan ik zeggen dat ik minder wil werken, omdat ik veel tijd voor mezelf nodig heb. Maar als ik dat tegen iemand anders zou zeggen, dan voel ik me zwak. Ik denk dan alleen maar ‘Waarom kan ik niet zoveel werken als anderen?’ “

 

Dit is zo herkenbaar voor vele gevoeligerds! Je hebt het idee dat je in ‘gebreke’ bent, omdat je naar de maatstaven van de samenleving niet genoeg zou doen. Niets is minder waar! Weet dat het niet zwak is dat je meer hersteltijd nodig hebt en daardoor minder uren werkt. Sterker nog: het is KRACHTIG om je eigen behoeftes serieus te nemen, omdat je weet, begrijpt en accepteert dat jouw hoog sensitieve brein zich ook op het werk voor 500% inzet en daardoor ook veel werk verzet op een nauwgezette en accurate wijze. Waar iedereen van profiteert. Niet meer dan logisch dat je daarna meer tijd nodig hebt om op te laden. Vergelijk het met een een sprinter, die in een korte tijd alles geeft voor een sprint en daarna echt tijd nodig heeft om zich weer op te laden. Veel HSP gunnen zichzelf echter onvoldoende hersteltijd en proberen met de snelheid van een sprinter een marathon te lopen. Ze nemen te laat of te weinig rust en of soms beide. Dit is veelal het gevolg van:

  • Te weinig inzicht in het hoog sensitieve brein. Als je je onvoldoende bewust bent van hoe het hoog sensitieve brein werkt en wat het voor jou inhoudt om hoog gevoelig te zijn, dan is het ook lastiger om hier rekening mee te houden. Je wordt dan overvallen door de uitdagingen ervan (zoals bijvoorbeeld overprikkeling) en bent onvoldoende in staat om te anticiperen en aan goede zelfzorg te doen.
  • Verantwoordelijkheid, empathie en perfectionisme. HSP hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn zeer empatisch en daarnaast ook perfectionistisch ingesteld. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat ze flink over hun eigen grenzen gaan en maar door blijven gaan.
  • Onzekerheid. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan maken dat je niet anders wilt zijn en je dus aanpast aan de verwachtingen, die je feilloos aanvoelt. Met als gevolg dat je hard werkt om erbij te horen en te ‘voldoen’ aan de eisen van de samenleving.
  • Overprikkeling en vermoeidheid. Er zijn gevoelige mensen die nóg harder gaan werken als ze overprikkeld en moe zijn. Er wordt dan namelijk nieuwe adrenaline opgewerkt, waardoor je door kan blijven gaan. Die adrenalinerush voelt bovendien prettig. Het onderdrukt de vermoeidheid en ook eventueel weggestopte emoties (die je juist sterker gaat voelen als je tot rust komt).

In de wereld hebben we zowel ‘marathon-lopende’ breinen nodig als ‘sprintende’ breinen. Beide brengen andere en complementerende kwaliteiten met zich mee en beide hebben logischerwijs ook andere behoeftes.

Met meer & diep inzicht in jouw hoge gevoeligheid, kan je dit steeds duidelijker zien en ben je steeds beter in staat om dingen te gaan her-labelen. Oude en incorrecte conclusies (minder werken = zwak) zet je daarmee om naar kloppende en positieve woorden (minder werken = rekening houden met mijn ‘sprintende’ brein, zodat zowel ik als mijn omgeving profiteert van wat ik hiermee aan kwaliteiten inbreng). Meer zelfinzicht en positieve her-labeling leiden vervolgens tot meer zelfwaardering. De Training ‘Coach Eigentijdse Kinderen’ kan je hierbij helpen. We gaan in de training uitgebreid in op onder andere de werking van het hoog sensitieve brein, jouw eigen (hoge) gevoeligheid, leer je hoe je zelf en hoe een hoog gevoelig kind zijn eigen grenzen beter voelt en bewaakt, zoomen we in op het bouwen aan zelfvertrouwen en op overprikkeling (en onderprikkeling) en besteden we veel aandacht aan het goed omgaan met intense emoties.

Een paar ervaringen van eerdere deelnemers:

 

“Jouw training heeft mij de woorden gegeven om uit te leggen hoe dingen bij mij werken. En niet alleen aan anderen, maar ook aan mijzelf. Daardoor ben ik mezelf meer gaan accepteren en ook waarderen! Het positieve effect daarvan zie ik ook meteen bij mijn gevoelige kinderen!”

 

“Het zelfinzicht dat deze training mij gegeven heeft, werkt als toestemming om mezelf te zijn!”

 

Verdiepen, verrijken, verankeren, vertrouwen

Dus als jij jezelf of je kinderen iets negatiefs hoort zeggen over jouw of hun gevoeligheid, zoom dan uit. Bekijk het van een afstandje, voorbij het gedrag, zie het voor wat het is en geef er positieve woorden aan! Wil je daar hulp bij? Je bent van harte welkom voor een Consult en/of de Training ‘Coach Eigentijdse Kinderen’