De Corona pandemie is voor iedereen pittig. Ook pubers hebben flink geleden onder de beperkende maatregelen. Zo konden ze veel minder samenzijn met leeftijdsgenoten. Het missen van dit contact heeft flinke invloed op hen. Het is namelijk in verbinding met peers dat ze hun eigen identiteit ontdekken. Daarnaast hebben ze te maken gehad met vee; onverwachte veranderingen en onduidelijkheden. Dat is met name voor hoog sensitieve pubers lastig. Het hoog sensitieve brein denkt immers graag vooruit om eventuele risico’s te kunnen reduceren. Tijdens de pandemie kan dat niet of nauwelijks, wat hen een onveilig gevoel kan geven. Daarnaast is het in het puberbrein sowieso van tijd tot tijd chaos door de ‘Grote cerebrale verbouwing’ die het ondergaat. Dit alles maakt dat een hoog sensitieve tiener in Coronatijd het best moeilijk kan hebben.

Uit balans
Dat ondervond ook de 14-jarige Loïs. Sinds de eerste lockdown was ze uit balans: ze sliep slecht, had last van een druk hoofd en het lukte haar niet om grip te krijgen op de toenemende stress. Zes jaar geleden had ze een aantal sessies Eigentijdse Kids Begeleiding en Ik leer anders+ in mijn praktijk gedaan. Die hadden haar toen goed geholpen. Daarom nam haar moeder dit voorjaar weer contact met mij op en kwam Loïs weer naar mijn praktijk.

Overzicht & inzicht
Bij de eerste afspraak gaf ze aan veel last te hebben van een vol hoofd, maar ze kon niet benoemen waarmee haar hoofd gevuld was. Daarom brachten we met behulp van de emotiekaarten in kaart hoe ze zich voelde. Hieruit kwam naar voren dat ze moeite had met de vele veranderingen die samenhingen met wel, niet of gedeeltelijk naar school kunnen gaan. Ook voelde ze zich erg onzeker bij toetsen. Hoewel ze keihard werkte en ook goede resultaten behaalde, vroeg ze zich bij elke toets af of ze wel voldoende geleerd had. Die onzekerheid was er vorig jaar, toen ze op de middelbare school startte, veel minder.

Kijkend naar het overzicht van de emotiekaarten ging Loïs inzien dat als je je weinig In balans, Krachtig en Vrij hebt gevoeld en vaak Klein, Moeilijk, Te druk, Moe en Verdrietig het niet zo vreemd is dat stress ervaart en je hoofd erg vol voelt. Alleen al dat inzicht bracht haar zoveel opluchting!

Emoties, Vol hoofd, Stress, Emotiekaarten, Corona, hoog sentitieve puber

Extrene & interne spanning en onzekerheid
Ik legde haar verder uit dat de mondiale spanningen en onzekerheden van de Corona pandemie dwars door alle muren heen gaan en zeker voor sensitieve mensen erg goed voelbaar zijn. Daarnaast triggert dit ook je eigen onzekerheid en spanning. De optelsom van die externe en interne spanningen & onzekerheid is overweldigend en haalde Loïs zo uit balans is. Helaas kunnen we de externe Corona-stress niet wegnemen. Wel kunnen we er voor zorgen dat het minder impact op haar heeft. En haar eigen onzekerheid en spanningen aanpakken. En dat is precies wat we deden!

Veerkrachtig
Bij de tweede afspraak zag het pallet van emoties er heel anders uit! Daar waar ze bij de vorige sessie de emotiekaarten Verdrietig, Moeilijk en Klein voelen bij Vaak & veel lagen, was nu de frequentie en intensiteit van deze emoties aanzienlijk afgenomen. Blij was er daarentegen veel vaker geweest. Haar moeder vertelde dat ze de momenten die haar uit balans brachten nu beter kon overzien en ze herstelde sneller. Overall was ze veerkrachtiger en vroeg ook waar nodig om hulp!

Emoties, hoog sensitieve puber, stress, overprikkeling, Corona, Emotiekaarten

Het verschil was zo groot geweest dat zelfs haar broertje na de eerste afspraak verbaasd had gevraagd: “Wat hebben jullie daar bij Juliska gedaan?” Wel, de Eigentijdse Kids Begeleiding is een combinatie van:

  • Inzicht om jezelf te begrijpen. Dit sluit aan op het diepe nadenken en zelf-reflecteren dat hoog sensitieve kinderen zoveel doen. Het gaf Loïs ruimte, meer ontspanning en het doorbrak de neerwaartse spiraal, waarin ze terecht was gekomen.
  • Praktische oefeningen en tips. Hierbij maken we gebruik van het grote voorstellingsvermogen, dat HSK hebben, waardoor ze heel goed kan visualiseren. De oefeningen waren bij Loïs onder andere op gericht op:
    • Het activeren van haar eigen innerlijke ‘hulptroepen’
    • Het minder ‘doorlaatbaar’ zijn voor wat er om je heen speelt (zowel op micro als op macro niveau)
    • Minder vaak doorschieten in je valkuilen, zoals moeite hebben met fouten maken.

Wil jij ook over deze inzichten, oefeningen en tips beschikken en gevoelige kinderen daarmee helpen (en wellicht jezelf)? Je leert dit & veel meer op de de 5-daagse Training ‘Coach Eigentijdse Kinderen’ (startdatum: 24 september). Korting: als je je vóór 1 september inschrijft, ontvang je €200,00 korting!