Hoogsensitieve kinderen dapper

Laatst gaf ik de cursus ‘Begrijp hoog sensitieve kinderen’, waarin we het ook over de kwaliteiten van deze eigenschap hadden. DAPPER was één van de talenten die ik noemde. Een verbaasde vader begreep dat niet, omdat zijn hoog gevoelige zoon juist veel moeite had om nieuwe dingen aan te gaan. Ik legde hem het volgende uit:

Wie nooit bang is, kan ook niet dapper zijn!

 

  • Ja, ze zijn soms voorzichtiger. Behoedzaam. Omdat ze zich gewoon heel bewust zijn van mogelijke risico’s en gevaren.
  • Ja, soms zijn ze ook sneller bang. Bijvoorbeeld in het donker, bij enge beelden op de tv, voor honden, bij nieuw situaties en grote veranderingen.
  • Ja, soms kunnen hoog gevoelige kinderen ook meer piekeren. Achter deze valkuil gaat echter een enorme kwaliteit schuil: diepgaand nadenken!

Dit alles betekent voor mij dat ze dus ook dapper zijn! Kijk maar naar de uitdagingen die ze in onze hectische en veeleisende samenleving het hoofd te bieden hebben. Ik snap dat je die dapperheid soms minder goed ziet. Een hoog sensitief kind dat zich onzeker voelt en graag in één keer raakt schiet, kan soms ontwijkend of geremd gedrag laten zien. Dit is echter alleen maar gedrag en niet wie het kind zelf is. Met een stukje positieve ondersteuning krijgen ze inzicht in hun eigen capaciteiten en uitdagingen en kunnen ze juist met die inherente kwaliteiten de uitdagingen aangaan! En dan zie je nog duidelijker dat ze – naast authentiek, gedreven, leergierig en empatisch – ook dapper zijn!

Het zijn bovendien juist deze gevoelige kinderen, die door hun out-of-the-box mindset later nieuwe paden gaan bewandelen, in hun werk unieke combinaties van verschillende disciplines maken en anderen inspireren om ook hun hart te volgen. Dat is krachtiger & dapper!

En als je uitzoomt, kan je ook zien het ergens pioniers zijn. Want met hun hoog sensitiviteit signaleren ze als eerste waar we in onze samenleving uit de ‘bocht gevlogen’ zijn. De uitdagingen die ze daardoor ondervinden, helpen ons om daar bewust van te worden en om zaken meer in balans te brengen. Hoe dapper is dat!

Waarin zie jij de dapperheid van jouw gevoelige kind of jezelf terug?

 

Bekijk hier de vele andere kwaliteiten die hoog gevoeligheid met zich meebrengt!

 

Meer weten over hoog sensitiviteit bij kinderen?

  • Voel je ook een passie om hen te helpen bij hun uitdagingen, zodat ze meer genieten van hun talenten en de wereld op hun eigen wijze mooier maken? Wees welkom bij de Training ‘Coach Eigentijdse Kinderen’!