Zwaar verontwaardigd was Suzie toen de overblijfjuf boos tegen haar zei dat ze Rick niet mocht knijpen. “Maar ik heb Rick helemaal niet expres geknepen. Dat ging per ongeluk!”, reageerde ze verongelijkt. “Je kan iemand niet per ongeluk knijpen” concludeerde de overblijfjuf en daarmee was voor haar de kous af. Voor Suzie niet. Het bleef maar malen in haar hoofd en hoe meer ze erover nadacht, hoe bozer ze zich voelde. Bij mij in de praktijk vlamde die frustratie over de oneerlijke reactie van de overblijfjuf opnieuw op. Doordat ze echter met de emotiekaarten gedetailleerd kon aangeven hoe ze zich voelde en daar erkenning voor kreeg, zat ze niet meer zo vast in die gevoelens en kon ze vertellen wat er gebeurd was. Rick had haar vriendin van een muurtje geduwd. Suzie wilde haar vriendin helpen (trouw als ze is in haar vriendschappen) en ging verhaal halen bij Rick. Hij wilde echter weglopen en daarom pakte Suzie hem vast bij zijn arm. Hij trok zich los en omdat zij hem vasthield, deed dat pijn. Vervolgens ging hij naar de overblijfjuf om te zeggen dat Suzie hem ‘geknepen’ had.
Diepgaand nadeken
Voor iemand die oog (en oor en voelsprieten) voor detail heeft en diepgaand nadenkt, zoals de hoog sensitieve Suzie, is er een GROOT verschil tussen bewust knijpen en iemand die zich lostrekt uit haar greep en zich daardoor bezeerd. Dit heb ik Suzie uitgelegd. Ik heb voor haar een vertaalslag gemaakt tussen haar ‘hoog sensitieve beleving’ van de gebeurtenis en hoe de overblijfjuf het (waarschijnlijk) ervaren heeft. Dit inzicht bracht haar rust en hoewel ze het nog steeds onrechtvaardig vond, zag ik dat ze zich begrepen en krachtiger voelde.
Inzicht werkt altijd goed bij hoog gevoelige kinderen. Het landt diep en maakt dat ze begrijpen waar hun eigen reacties, gevoelens en gedachten vandaan komen. En als je dat van jezelf begrijpt, dan weet je dat dat niet gek is. Dan weet je dat JIJ niet gek bent. Dan weet je dat je OK bent!
Kwaliteiten
Zomaar een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk van een hoog sensitief kind. Om te belichten hoe moeilijk ze het soms hebben en tegelijkertijd hoe makkelijk je hen kan helpen door simpelweg aan te sluiten op de kwaliteiten van diezelfde eigenschap (in dit geval het diepgaand nadenken).
Helpen
Wil jij gevoelige kinderen (20% van alle kids!) ook die helpende hand reiken, zodat ze vol zelfvertrouwen opbloeien en uitvliegen? De Training ‘Coach Eigentijdse Kinderen’, die op 25 januari weer start, geeft je hier alle kennis, inzichten en tools voor!