Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

Angela, energetisch therapeut, nam afgelopen voorjaar deel aan de 5-daagse Training ‘Coach Eigentijdse Kinderen’. In onderstaand interview vertelt zij openhartig over haar carrièreswitch van jurist naar energetisch therapeut en over haar inzicht dat alles wat ze voor haar zoon wenste (acceptatie en nadruk op zijn kwaliteiten) ze ook op zichzelf moest toepassen!

Je hebt 15 jaar als jurist gewerkt. Wat heeft jou ertoe gebracht om heel ander werk te gaan doen?
“Toen ik als jurist werkte, was ik vaak ziek.Ik heb het werk 15 jaar met vallen en opstaan volgehouden, maar op een gegeven moment ging het gewoon echt niet meer. Dat voelde diep van binnen als een soort falen. En ook was ik me in de loop van de jaren bewust geworden van waar mijn passie lag, toch werd ik belemmerd om dat ook daadwerkelijk te gaan doen, omdat ik diep vanbinnen de overtuiging had dat ik niet hard genoeg was om iets te bereiken. Door jouw training viel opeens het kwartje. In alle uitleg en alle onderzoeken die je aanhaalde over hoogsensitiviteit snapte ik mezelf opeens en kon ik mezelf eindelijk accepteren en waarderen. Alles wat ik voor mijn zoon wenste (acceptatie en nadruk op zijn kwaliteiten) moest ik ook op mezelf toepassen!
Door de training en het contact met gelijkgestemde medecursisten werd mijn zin in een heel ander type werk en de waardering daarvoor opeens heel sterk. En ik zag er ook de noodzaak van in: zingeving is ontzettend belangrijk voor HSP-ers en bovendien ben ik al 10 jaar met heel veel passie en plezier bezig met mezelf te scholen en te verdiepen in alternatieve geneeswijzen. Door al die inzichten over mezelf kon ik nog meer oude overtuigingen loslaten en kwam er ruimte voor iets nieuws. Al tijdens het volgen van de training werd ik gevraagd om te komen werken bij La Caldera in Scheveningen. Daar kan ik eindelijk al mijn kwaliteiten inzetten en kom ik in contact met allerlei mensen waar ik weer nieuwe dingen van leer (o.a. het ondernemerschap!). Er is echt iets gaan stromen tijdens de training!”

Na een opleiding tot energetisch therapeut gevolgd te hebben, nam je afgelopen voorjaar deel aan de Training ‘Coach Eigentijdse Kinderen’.
“Ja, ik zocht naar een mooie aanvulling op mijn energetische behandelingen voor kinderen. Bij volwassenen heb je tijdens of na een energetische behandeling altijd een gesprek over de klacht en hoe een persoon daar het best mee om kan gaan. Je geeft iemand inzichten of handvatten mee. Kinderen vragen natuurlijk om een andere benadering dan volwassenen. En omdat ik eigenlijk alleen hoogsensitieve kinderen behandel, wilde ik me specifiek in die eigenschap verdiepen vanuit een coachende invalshoek. Daarbij wilde ik inzicht in de stand van zaken in de wetenschap. In jouw training vond ik precies wat ik zocht! Ik heb nu inzichten en methodes gekregen die ik met een goed gevoel kan inzetten voor kinderen en kan uitleggen aan ouders. De training heeft me zelfs nog meer gebracht, dan ik had verwacht!”

Op welke manier heeft de training je nog meer gebracht dan verwacht?
“Ik heb door deze training nog meer inzicht in mijn zoon en in mezelf gekregen. We zijn allebei hoogsensitief, dus de training kwam echt binnen. Ik herkende er zoveel in! Je gaf bovendien inzicht in alle aspecten van hoogsensitiviteit en van een aantal was ik me gewoon niet (voldoende) bewust. Ik merk dat ik nu beter woorden kan geven aan wat ik nodig heb en waarom dat zo is. Ook voor een constructieve communicatie met de school van mijn zoon kan ik deze inzichten en informatie erg goed gebruiken.
Eén van de voor mij zo waardevolle inzichten van de training is dat met wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat hoogsensitieve personen alles zeer diepgaand verwerken. Dat kost ontzettend veel energie. Voor de training voelde ik me nog wel eens schuldig als ik een rustdag inplande, maar nu niet meer. We hebben nu zelfs al twee afspraakloze weekenden gehad en dat was heerlijk! En ik heb er geen moeite meer mee!
Ook jouw informatie over het verschil tussen taal- en beelddenken was echt een openbaring voor mij! Dat hoogsensitieve personen zeer ruimtelijk ingesteld zijn en dat ze daarom heel gevoelig zijn voor de ordening om hen heen wist ik niet. Dat willen herstellen van de balans in de interpersoonlijke ordening herken ik echt bij mijn zoon. Ik snap nu nog beter waarom hij zo van slag kan zijn als iemand verhuisd en ik kan hem nu op een positieve manier helpen daarmee om te gaan.”

Je vertelde bij de training dat het voor jou een eye-opener was om te zien dat een HSP ook in z’n kracht kan staan voor een groep.
“Ja, inderdaad. Ik vond het heel erg inspirerend om te zien dat jij als HSP zo krachtig voor de groep stond. Wat me vooral opviel is dat je echt en oprecht was en de inhoud met echte passie en overtuiging overbracht. Ik heb spreken in het openbaar eigenlijk altijd zoveel mogelijk vermeden. Dat had er uiteraard mee te maken dat ik werk deed dat me gewoon niet echt interesseerde en waar ik dus niet vanuit mijn hart over kon praten. Maar als je doet wat je echt belangrijk vind, kan het dus wel! En dan kunnen gevoeligheid en kracht samen gaan!”

Kan je iets vertellen over jouw praktijk en de wijze waarop jij kinderen begeleidt?
”Ik heb een praktijk voor energetische behandelingen voor volwassenen en kinderen en voor coaching van hoogsensitieve kinderen. Een energetische behandeling duurt ongeveer 30 minuten en helpt een kind te ontladen en te ontspannen. Het haalt de ballast die het kind heeft opgepikt weg en laat de energie weer stromen. Naast het verwijderen van energetische ballast is een energetische behandeling ook gericht op de aarding en bescherming van het kind. Ik zet ook edelstenen in om kinderen hierbij te helpen.
Daarnaast werk ik 1 dag in de week bij een winkel, die onder meer edelstenen verkoopt. Hier geef ik ook consulten aan hoog sensitieve kinderen en hun ouders en eveneens op maat gesneden advies over essentiële oliën, hydrolaten, sprays en andere natuurlijke hulpmiddelen, waar hoog sensitieve kinderen heel goed op reageren.”