Het thema ANGST komt regelmatig mijn praktijk binnen. Soms in het klein en soms heel groot. En eveneens in allerlei hoedanigheden. De ene keer meer in de vorm van onzekerheid en de andere keer als zorgen, die maar blijven hangen. Alleen al dat maakt het complex. Hoewel angst een hele normale, nuttige emotie is, die ons waarschuwt voor (dreigend) gevaar, heeft het tegelijkertijd behoorlijk wat uitdagingen.
Minder genieten
In de eerste plaats is er bij angst minder ruimte om te genieten. Je lichaam is gespannen en maakt stresshormonen aan. Gebeurt dit vaker, dan heeft het een negatieve invloed op je zelfbeeld en daalt je zelfvertrouwen.
Onderdrukte angst
Verder wordt in onze maatschappij angst vaak als een teken van zwakte gezien. Daarom proberen we deze emotie in het bijzijn van anderen vaak te onderdrukken. Het gevolg hiervan is dat:
- De angst blijft bestaan.
- Het onderdrukken kost veel energie.
- Als de angst opnieuw getriggerd wordt (en dat is een kwestie van tijd), is de angst groter en staat niet meer in verhouding met wat er gebeurt. Bij dit soort ‘gestapelde angst’ is het ingewikkelder om te achterhalen wat de oorzaak is.
Bang voor bang
Een andere grote uitdaging is dat je ook angst kan voelen als er geen gevaar of dreiging (meer) is. Als dit gevoel aanhoudt of vaak terugkeert, dan kan het een overmatige angst worden, die je dagelijkse welbevinden en functioneren sterk beïnvloedt. Je wordt uiteindelijk bang voor de angst, en komt dan in een neerwaartse spiraal terecht. Waarom dit zo is, hoe dat (ook in fysiek opzicht) werkt en hoe je het kan doorbreken komt aan bod in de
mini-cursus ‘Omgaan met ANGST/Zorgen maken’.
Herkenning angst
Sommige kinderen geven duidelijk met woorden aan dat ze bang zijn en ook waarvoor. Ook bepaald gedrag kan duiden op de aanwezigheid van angst. Denk hierbij aan:
- Regelmatig buikpijn en/of hoofdpijn (angst onderdrukken)
- Niet naar school willen, niet willen spelen met vriendjes, niet op een sportclub o.i.d. willen (vermijdingsgedrag)
- Prikkelbaar
- Snel huilen, jonger gedrag
- Driftbuien (angst overschreeuwen)
- Clownesk gedrag (angst verhullen)
Hoog sensitieve kinderen en ‘gewone’ kinderangst
Net zoals alle kinderen hebben hoog sensitieve kinderen te maken met ‘gewone’ kinderangsten die samen hangen met hun leeftijd. Echter, hoog sensitieve kinderen kunnen vaker en intenser bang zijn. Enerzijds is dat, omdat ze alle emoties intenser ervaren, dus ook een ‘gewone’ kinderangst. Daarnaast maakt het diepgaand nadenken dat ze langer in emoties en piekergedachten kunnen blijven hangen.
Angsten gerelateerd aan hoog sensitiviteit
Naast de ‘gewone’ kinderangsten zien we dat hoog sensitieve kinderen soms ook bang zijn voor dingen, waarmee andere kinderen niet of nauwelijks moeite hebben. Dit zijn angsten die meer gerelateerd zijn aan hun hoog sensitieve aard. Voorbeelden hiervan zijn:
- Bang zijn voor nieuwe situaties en grote veranderingen, zoals bijvoorbeeld een schoolreisje, uit logeren gaan of naar een nieuwe school gaan.
- Niet in of voor een groep durven te praten.
- Bang zijn om hun mening en grenzen aan te geven.
- Bang om te falen.
- Bang zijn bang in het donker.
- Bang na het zien van een spannende film en dit niet kan loslaten
Deze angsten staan meestal niet op zichzelf en hangen vaak samen met andere uitdagingen.
Omgaan met ANGST
Ook al is angst een hele normale, nuttige emotie, toch vinden we het niet altijd makkelijk om de juiste reactie te kiezen op de angsten van onze kinderen. “Je hoeft niet bang te zijn, hoor!” is een veel gehoorde respons op een bang kind. Hoe goed bedoeld dit ook is, we ontkennen hiermee de angst van het kind. Tegelijkertijd helpen we een kind evenmin als we de angst voeden. Hoe kunnen we een kind dan helpen zijn angst te overwinnen? Het erkennen ervan is altijd de eerste stap. Welke stappen daarop volgen, bespreken we in mini-cursus ‘Omgaan met ANGST/Zorgen maken’.
Wil jij begrijpen waar ZORGEN en ANGST vandaan komen, hoe je er mee om kan gaan en je gevoelige kind kan helpen? Kom dan op vrijdagavond 24 november 2017 naar de mini-cursus ‘Omgaan met ANGST/Zorgen maken’. Klik hier voor meer informatie.