Dit is wat de 7-jarige Tim laatst zei toen ik hem tijdens het ‘rondje emotiekaarten’ vroeg of Verdrietig er nog geweest was. Hij verwoordde hiermee prachtig hoe hij met zijn moeder verbonden is; van hart tot hart.
Invoelverbinding
Elk kind is met zijn ouders verbonden. Hoog sensitief kinderen, zoals Tim, ervaren deze verbinding nog intenser. Je zou het een ‘invoelverbinding’ kunnen noemen (deze mooie, veelzeggende term komt van Annek Tol). Via deze verbinding voelen ze hetgeen wat buiten hen is ook van binnen. Hoog sensitieve kinderen hebben deze invoelverbinding niet alleen met mensen, maar ook met situaties en spullen. Soms is dit fijn en maakt het bijvoorbeeld dat ze innig genieten van het samen zijn met andere mensen. En soms is dit behoorlijk lastig, want je ervaart ook de emoties van anderen heel intens. De grootste uitdaging daarbij is dat je als hoog gevoelig kind niet altijd in de gaten hebt dat het niet jouw eigen emoties zijn, die je zo intens voelt.
Dit was ook het geval bij de 8-jarige Britt. Zij vertelde mij dat er op school in de pauze 5 kinderen gehuild hadden. “En opeens moest ik ook huilen, terwijl er niets aan de hand was”, vertelde ze verbaasd. “Dat is toch gek. Hoe kan dat nou?”
Begrijpen
In mijn praktijk stellen kinderen veel van dit soort zelf-reflecterende vragen. Begrijpen is voor hoog gevoelige kinderen heel belangrijk, omdat ze van nature veel en diep nadenken. Op deze manier verwerken ze niet alleen de talrijke indrukken, maar proberen ze ook grip te krijgen op de veelheid van wat ze opmerken, met name de subtielere indrukken zoals emoties van anderen en de groepsdynamiek. Als er dan iets gebeurt wat indruk maakt en ze niet snappen, blijft het rondspoken in het hoofd en gaan ze nog wat dieper nadenken: ze proberen het van een andere kan te bekijken, vergelijken het met eerdere ervaringen, zoeken overeenkomsten en verbanden om zo tot een ‘kloppend’ beeld te komen. Lukt dat niet, dan kan de onzekerheid opspelen. Ze gaan twijfelen aan hun eigen waarneming en vragen ze zich af of het misschien aan hen ligt. Diepgaand overdenken gaat dan over in piekeren, wat de emoties intensiveert. Gelukkig geldt ook andersom dat wanneer ze wél begrijpen wat er gebeurt, ze hierdoor tot verwerken komen en het zelfvertrouwen een positieve impuls krijgt!
Meevoelen
Daarom Britt uitgelegd dat ze niet alleen haar eigen emoties extra goed voelt, maar ook die van anderen. Ter verduidelijking heb ik dit vergeleken met twee stemvorken: als je een stemvork aanslaat en er een andere stemvork van dezelfde grootte naast houdt, zal die ook in trilling komen en in zelfde toon mee-resoneren als de aangeslagen stemvork. Gevoelige personen kunnen op dezelfde wijze mee-resoneren met de emoties van een ander. Zeker als ze vermoeid zijn, zoals Britt ook was. Meteen na deze uitleg was er ontspanning op Britts gezicht te zien! We hebben vervolgens onderzocht wat maakte dat ze de laatste tijd zo moe was en een paar ‘anti-meetril’ tips toegepast.
Meer inzichten & tips?
- Tijdens een ouderconsult geef ik je die graag! Tijdens de Week van de HSP (14 t/m 18 juni) ontvang je 20% korting op een ouderconsult.
- Wil jij jouw HSK beter begrijpen? Kom dan naar de mini-cursus ‘Begrijp het hoog sensitieve BREIN’ op vrijdag 18 juni.
Voor diep inzicht in intense emoties en concrete tools hoe je een gevoelig kind (en jezelf) kan helpen hiermee om te gaan, ben je van harte welkom bij: Verdiepingsdag ‘Omgaan met intense EMOTIES’ op vrijdag 29 oktober
#weekvandehsp #emoties #hoogsensitiefkind