Boosheid is voor veel mensen een lastig gevoel. Niet vreemd, want er zit in onze maatschappij een behoorlijk negatief oordeel op. Boosheid uiten is bijna zoiets als jezelf laten kennen en laten gaan op een ongepaste manier. Daarom weten de meeste van ons ook niet hoe ze er op constructieve manier mee om kunnen gaan en schrikken vaak van de kracht van deze vlammende en ‘rauwe’ emotie. Terwijl boosheid in wezen een hele functionele emotie is. Wat wil jij (je) kinderen hierover meegeven?
Verschil kinderen & volwassenen
Bij elke emotie is er zowel een fysieke als een verbale reactie. Jonge kinderen reageren voornamelijk met hun lijf op een emotie. Heel logisch, want ze zijn nog niet in staat om woorden aan het gevoel te geven of te vertellen waar de emotie vandaan komt.
Veel volwassenen hebben echter geleerd dat het sociaal ongewenst is om emoties fysiek te uiten en dat geldt zeker voor boosheid. De lijfelijke reactie van deze emotie wordt daarom vaak ingehouden of onderdrukt. Het nadeel hiervan is dat de boosheid zich gaat opstapelen. Wordt dit gevoel opnieuw getriggerd, dan reageer je hierdoor vaak heftiger dan past bij die situatie. Dit kan veel problemen veroorzaken tussen mensen. Daarnaast is het zo dat als je boosheid onderdrukt, je ook een bron van levensenergie inhoudt. Het is dus belangrijk dat de boosheid geuit wordt, maar wel op een constructieve manier, zonder een ander pijn te doen. De ontspanning die dit geeft, stelt je vervolgens in staat om te achterhalen waar de boosheid vandaan kwam. En wat het je wil vertellen. Want zoals elke emotie, is BOOSheid een raadgever, die je van waardevolle informatie voorziet over wat je nodig hebt.
Tips voor ouders
De boosheid van een kind is nooit alleen van een kind. De uitdaging ligt ook bij de ouders. Daarom volgen hier 7 tips voor ouders.
1. Word zelf rustig
Haal eerst zelf even diep adem, stap uit je eigen stresscirkel en probeer rustig te worden. Een kind kan immers pas rustig worden als jij ook rustig bent.
2. Benoemen en erkennen
Benoemen vervolgens op een rustige toon de emotie die je bij je kind ziet en erken deze. “Ik zie dat het je kwaad maakt.’ Of: “Je baalt enorm dat je nu geen snoepje mag, hé.” Zorg er met de toon van je stem voor dat je je kind het gevoel geeft dat hij mag voelen wat hij voelt, ook boosheid. Hij voelt zich dan gezien en begrepen. En minder alleen met zijn heftige emoties. Dat is een eerste stap om spanning kwijt te raken.
3. Boosheid uiten
Woede is een krachtige emotie, die het lichaam uit moet, anders gaat het zich opstapelen of komt het er op een vervormde manier uit. Geef je kind dus de gelegenheid om de boosheid en opgebouwde spanning er op een veilige manier uit te gooien, zonder anderen of zichzelf te bezeren. Geef hem bijvoorbeeld een kussen om op te slaan, een boksbal om tegenaan te schoppen of laat hem stampen als een olifant of brullen als een leeuw.
4. Geef er woorden aan
Als de boosheid gezakt is en je kind weer ontspannen is, kan je vragen waar de boosheid vandaan kwam. Houd daarbij in gedachten dat achter deze emotie een goede intentie kan zitten en benoem deze eventueel. Zo leert je kind steeds beter en sneller woorden te geven aan wat er bij hem speelt en wat hij nodig heeft.
5. De natuur in gaan (= preventief)
Om ervoor te zorgen dat je kind alle indrukken kan verwerken en de opgebouwde de spanning van een drukke schooldag – of week kan loslaten, is het fijn om de natuur in te gaan. Hoog sensitieve kinderen laden zich echt op in de natuur. Maak bijvoorbeeld samen een bos- of strandwandeling, ga even de tuin in, trap een balletje op een grasveld, laat de hond (van de buren) uit of verzorg de plantjes op het balkon.
6. Geef zelf het goede voorbeeld (=preventief)
Ook ouders mogen zich boos of gefrustreerd voelen. Dat is geen schande of tekortkoming. Wel is belangrijk hoe we om gaan met deze emotie. Als we onze kinderen graag willen leren op een goede manier met boosheid om te gaan, dan moeten we dat zelf natuurlijk ook doen.
7. Diepere oorzaak (=preventief)
Gedrag is altijd het gevolg van iets. Nooit de oorzaak. Dat geldt ook voor driftbuien. Deze zienswijze is belangrijk. Het helpt ons ouders om meer ontspannen te blijven als de bom barst en op zoek te gaan naar de onderliggende reden van de boze buien.
Wil je meer inzicht in de onderliggende redenen bij woede en boosheid en hoe je deze kan aanpakken? Je bent van harte welkom bij de Verdiepingsdag over BOOSheid op 5 april! Lees hier meer over deze dag.
Sandra over de Verdiepingsdag: “Aan het einde van deze inspirerende dag kon ik niet wachten om naar huis te gaan om de dingen anders te gaan doen. Ergens baalde ik van mezelf dat ik regelmatig zo geïrriteerd en ongeduldig kon reageren op een boze bui van mijn zoontje. Nu begrijp ik zowel hem als mezelf beter. Op deze verdiepingsdag kwam ik tot inzichten en vond ik het ineens zo duidelijk, dat ik zelfs dacht ‘Hoe kon ik dat nou missen of zo doen?’ Ik ging echt met een ander gevoel naar huis en ben mezelf meer open, geduldiger, zachter gaan opstellen. En direct merkte ik al verschil! Dus heel erg dank daarvoor!”