Stress = wie je denkt te moeten zijn, ontspanning = jezelf zijn!

Jezelf zijn is voor hoog sensitieve kinderen moeilijk(-er)
Waarom? Hoog gevoelige kinderen (en volwassenen) voelen feilloos aan wat hun omgeving en de maatschappij van hen verwacht. Ook als die verwachtingen niet hardop uitgesproken worden. En het zit hem niet alleen in de meetbare eisen, waaraan een kind bijvoorbeeld op school moet voldoen, maar ook in de mooie toekomstbeelden en wensen die we voor hen hebben; gelukkig zijn, mooie cijfers halen, leuk contact met leeftijdgenootjes, goed zijn in een sport of andere hobby, later een goede baan, mooi huis, fijne relatie etc.

Ze willen gezien worden
Gevoelige kinderen willen heel graag aan deze verwachtingen voldoen. Omdat ze er dan bij horen. Gezien worden. Omdat ze dan het gevoel hebben er te mogen zijn.
Al op jonge leeftijd voelen ze zich vaak een buitenbeentje. “Ik weet wel dat iedereen anders is, maar ik ben anders anders dan anders” omschreef een 5-jarig meisje dat heel treffend in mijn praktijk. En je anders voelen maakt onzeker. Alsof er iets mis met je is. Dus pas je je aan. Onbewust. Aan wat er van je verwacht wordt. Want door de erkenning die je dan krijgt, heb je het er te mogen zijn.

Jezelf kwijtraken
Je aanpassen brengt, zoals het Chinese spreekwoord al zegt, veel spanning met zich mee. Bakken vol energie kost het om steeds datgene te doen wat je denkt dat er van je verwacht wordt. En erger nog; je verliest (een deel van) jezelf ermee. Jouw eigenheid, jouw prachtige en unieke combinatie aan talenten en kwaliteiten, waarmee jij de wereld op jouw wijze een stukje mooier kan maken.

Jezelf terugvinden
Voor hoog sensitieve kinderen is jezelf zijn dus één van de grootste uitdagingen. Jezelf terugvinden, jezelf zijn begint bij zelfinzicht. Want als je begrijpt waarom je voelt wat je voelt (en ze voelen zoveel!), snapt waarom je denkt wat je denkt (en ze denken zoveel!) en inziet waarom je doet wat je doet (of niet doet), dan weet je daarmee ook dat dat OK is. Dat JIJ OK bent!

Als ik begrijp waarom ik doe wat ik doe, voel wat ik voel en denk wat ik denk, dan weet ik dat ik OK ben!

Voor een helpende hand om meer jezelf te zijn: