Boos, woedendSem is een 5-jarig, gevoelig mannetje. Hij kan, als hij ontspannen is, heel goed verwoorden hoe hij zich voelt. Dat lukt echter niet als zijn emmer vol zit. Zoals die keer dat hij gevallen was op school. “Ik voelde toen een verdrietige schrok”, vertelde hij mij. Een heleboel kinderen wilden hem helpen. “En toen werd ik opeens heel boos!”, verklaarde hij, terwijl de woede opnieuw op zijn gezicht te zien was. De kinderen schrokken daarvan en de juf vroeg hem waarom hij zo boos reageerde op de goedbedoelde hulp. Het lukte Sem niet om daar antwoord op te geven. Hij begreep het zelf namelijk ook niet. En omdat hij er geen verklaring voor had, bleef hij er maar aan denken. Hoe meer hij eraan dacht, hoe heftige zijn boze emoties en des te voller zijn hoofd raakte.

Inzicht
Deze dynamiek kan je vrij eenvoudig doorbreken door wat inzicht te geven. Ik heb Sem dan ook uitgelegd wat er gebeurde en waar zijn reactie waarschijnlijk vandaan kwam. Dat herkende hij meteen. Dit inzicht luchtte op en verstevigde zijn zelfvertrouwen. Als je immers begrijpt waar jouw reactie vandaan komt, dan kan je daar iets mee doen en weet je dat je niet ‘gek’ bent. Vervolgens stond Sem open voor een paar tips hoe hij een volgende keer om kan gaan met een dergelijke situatie.

Wat had juf kunnen uitleggen?
In dit geval had de juf zowel aan de behulpzame kinderen als aan Sem kunnen uitleggen dat het op dat moment een beetje te veel voor Sem was: zijn heftige emoties (verdrietig, geschrokken en bij een hoog sensitief kind als Sem waarschijnlijk ook nog iets van schaamte) en dan ook nog eens in het middelpunt van de belangstelling staan. Ze had de goede bedoelingen van de andere kinderen kunnen benoemen en hen daar een compliment voor kunnen geven, om vervolgens voor te stellen om Sem even de tijd en ruimte te geven om bij te komen. Daarna had Sem waarschijnlijk wel open gestaan voor hulp en hadden de betrokken kinderen hem bijvoorbeeld kunnen vragen of hij een glaasje water wilde.

Mijn wens
Mijn wens is dat ook andere volwassenen (professionals en ouders) ook een vertaalslag kunnen maken voor kinderen! Zodat de kinderen liefde & compassie voor zichzelf voelen en vertrouwen op hun eigen kunnen & vertrouwen. Met de inzichten & tools die je op de online cursus ‘Omgaan met BOOSheid’ op 21 april 2021 ontvangt, kan je kinderen (en wellicht ook jezelf) daarbij helpen!