Je voelt het zo goed. Wat de ander nodig heeft. Je buitengewone empathie en loyaliteit maken dat je ook graag helpt. En je grote behoefte aan harmonie doet de rest. Want als het goed gaat met de mensen om je heen, dan is er harmonie en gaat het ook beter met jou. Zeker als je regelmatig ‘buitenstebinnen’ leeft.
Hoewel het heel mooi is om anderen te helpen, is het niet de bedoeling dat je jezelf leeg geeft. Goede zelfzorg mag echt hoog op jouw agenda staan! Want als je jezelf voldoende Me-time geeft, dan kan je er vervolgens ook voor anderen zijn, zonder dat het ten koste van jezelf gaat.
Zeg ‘ja’ tegen jezelf
Dit alles is niets nieuws onder de zon. De meeste hoog sensitieve personen weten dit best. Met hun hoofd. Alleen het toepassen in de praktijk is lastiger. En dat is het ook echt! Je hebt het voornemen om nu ook echt tijd vrij te houden voor wat voor jou voedend is (wandelen in de natuur, dansen, zingen, een cursus volgen, creatief bezig zijn, lezen etc). En dan is daar dat appje of belletje van een ander met een verzoek. Hoe stevig je voornemen ook was om ‘Nee’ te zeggen, het voelt dan opeens toch wel een erg egoïstisch. Een stemmetje in je hoofd roept dat weigeren echt niet kan. Weer een andere gaat de boel bagatelliseren: ‘Ach, zoveel tijd kost het nou ook weer niet om dit of dat voor hem te doen. Dan ga ik morgen wel wandelen.’
Overtuigingen
Hoe komt het toch dat die ‘stemmetjes’ zo hardnekkig zijn? Daar liggen vaak onbewuste overtuigingen aan ten grondslag. Die kunnen uit je opvoeding komen. Misschien cijferde één van je ouders zichzelf ook regelmatig weg. Ook de cultuur waarin je opgroeit kan en rol spelen. Neem de Calvinistische inslag in Nederland van hard werken, soberheid en ingetogenheid. Dit kan zich vermengen met familie-opvattingen tot de overtuiging dat je alleen een goed & waardig persoon bent als je hard werkt en altijd zorgt voor je medemens. Dit soort overtuigingen kan je ontmantelen door je er bewust van te worden en de oorsprong ervan te zien. Een individuele opstelling kan je helpen om hierin inzicht te krijgen en patronen te doorbreken. Zodat je overtuigd raakt van het feit dat jij het waard bent om voor jezelf te zorgen, gewoon omdat jij jij bent!
Heb je het jezelf al gegegeven?
Een andere tip, die je vandaag al kan toepassen: Sta elke keer dat je iets voor een ander wilt gaan doen even een moment stil. En vraag jezelf af: heb ik dat wat ik hem of haar wil geven (tijd, energie, een luisterend oor, zorgen voor etc.) deze week ook genoeg aan mezelf gegeven? Is het antwoord ‘nee’, geef het dan eerst aan jezelf! Niet alleen laadt je er jouw batterij mee op, ook neem je jezelf en jouw behoeftes op deze manier serieus, waardoor je groeit in kracht en zelfvertrouwen. Bovendien leef je zo voor jouw kinderen het voorbeeld voor van wat je hen ook gunt, namelijk dat ze GOED VOOR ZICHZELF ZORGEN! En doet er nu zich toch een acute situatie voor waarbij je niet eerst jezelf kan geven wat je nodig hebt en er voor de ander – je kinderen bijvoorbeeld – moet zijn, plan dan voor daarna compensatietijd in.
ME-time
Ik ben benieuwd: wat is jouw favoriete ME-time? En op een schaal van 1 tot 10, in welke mate lukt het je om die hoog op jouw agenda te plaatsen?