Verdrietig meisje, emoties overnemenGisteren vertelde de 8-jarige Britt mij dat er op school in de pauze wel 5 kinderen gehuild hadden. “En opeens moest ik ook huilen, terwijl er niets aan de hand was”, vertelde ze verbaasd. “Hoe kan dat nou?”

Begrijpen 
In mijn praktijk stellen kinderen veel van dit soort zelf-reflecterende vragen. Begrijpen is voor hoog gevoelige kinderen heel belangrijk, omdat ze van nature veel en diep nadenken. Op deze manier verwerken ze niet alleen de talrijke indrukken, maar proberen ze ook grip te krijgen op de veelheid die ze opmerken, met name de subtielere indrukken zoals emoties van anderen en de groepsdynamiek. Als er dan iets gebeurt wat indruk maakt en ze niet snappen, blijft het rondspoken in het hoofd en gaan ze nog wat dieper nadenken: ze proberen het van een andere kan te bekijken, vergelijken het met eerdere ervaringen, zoeken overeenkomsten en verbanden om het tot een ‘kloppend’ beeld te krijgen. Lukt dat niet, dan kan de onzekerheid opspelen. Ze gaan twijfelen aan hun eigen waarneming en vragen ze zich af of het misschien aan hen ligt. Diepgaand overdenken gaat dan over in piekeren, wat de emoties intensiveert. Gelukkig geldt ook andersom dat wanneer ze wél begrijpen wat er gebeurt, ze hierdoor tot verwerken komen en het zelfvertrouwen een positieve impuls krijgt!

Meevoelen
Daarom heb ik gisteren de tijd genomen om Britts vraag te beantwoorden. Ik heb haar uitgelegd dat als je het talent hebt van emoties extra goed voelen – zoals zij – je ook de gevoelens van anderen kan meevoelen in je eigen lichaam. Ter verduidelijking heb ik dit vergeleken met twee stemvorken: als je een stemvork aanslaat en er een andere stemvork van dezelfde grootte naast houdt, zal die ook in trilling komen en in zelfde toon mee-resoneren als de aangeslagen stemvork. Gevoelige personen kunnen op dezelfde wijze mee-resoneren met de emoties van een ander. Zeker als ze vermoeid zijn, zoals Britt ook was. Meteen na deze uitleg was er ontspanning op Britts gezicht te zien! We hebben vervolgens onderzocht wat maakte dat ze de laatste tijd zo moe was en een paar ‘anti-meetril’ tips toegepast.

Meer weten?
Ben je benieuwd naar deze en andere tips? Wil jij meer inzicht emoties en weten hoe je een gevoelig kind (en jezelf) kan helpen hiermee om te gaan? Wees van harte welkom op de Verdiepingsdag ‘Omgaan met intense EMOTIES’op vrijdag 29 oktober 2021 (10.00 – 16.30 uur)!