Boze voelsprieten


Lianne is 5 jaar en heel gevoelig. Als baby wilde ze al niet in een box liggen, omdat deze veel te ruim was en te weinig veiligheid bood. Lianne zit nu in groep 2 en heeft – zoals veel hoog sensitieve kinderen – moeite met drukte, harde geluiden en veranderingen. Dit uit zich in flinke driftbuien, die soms wel 2 uur kunnen aanhouden! Haar moeder ging op zoek naar antwoorden en een stukje begeleiding.

boos kind, woede, boosheid, uitbarstingen

Mirjam, de moeder van Lianne, is zich eerst zelf meer gaan verdiepen in hoog sensitiviteit bij kinderen. De mini-cursus Begrijp hoog sensitieve kinderen was een feest van herkenning voor haar! Mirjam: “Alsof je het letterlijk over mijn dochter had. Ook je tips vond ik een openbaring. Bovendien kwam ik er ter plekke achter dat ik zelf ook hoog sensitief ben.”

Mirjam heeft nog even een kinderpsycholoog overwogen, maar omdat de meeste psychologen niet bekend zijn met hoog sensitiviteit, maakte ze een afspraak voor de Eigentijdse Kids Begeleiding. “Deze begeleiding is veel laagdrempeliger en gaat er bovendien niet vanuit dat er iets mis is met het kind”, legt Mirjam uit. “Bij de eerste afspraak voelde onze dochter zich meteen op haar gemak en ook mijn man en ik vonden het een prettig consult. Juliska nam de tijd om uit te leggen wat we gingen doen en deed een oefening met Lianne, waarbij ze moest aangeven welke zintuigen het bij haar extra goed doen. Zo is onze dochter heel goed in het zien van details en het aanvoelen van emoties van anderen. Juliska las een verhaaltje voor wat erg aansprak. De conclusie van het verhaal was heel duidelijk: “Ammehoela, ik ben gewoon mezelf!”

Ook werd meteen duidelijk dat achter de boosheid en frustratie van Lianne verdriet en angst verscholen zat, omdat ze zo hard haar best deed om gezien te worden. Haar frustratie hierover riep bij de buitenwereld echter weerstand op, waardoor zij zich nog minder gezien voelde en de boosheid toenam. Een neerwaartse spiraal dus.

Emoties benoemen en ontrafelen
Deze neerwaartse spiraal hebben we doorbroken door in eerste instantie te werken aan meer zelfinzicht. Lianne ging zelf zien en begrijpen dat achter die boosheid eigenlijk angst en verdriet verstopt zaten. Met onder andere een ‘emotie-klok’ leerde ze haar gevoelens benoemen, waardoor de spanning af nam. Ze ging ook begrijpen waarom zij dingen heftiger ervaart dan anderen en dat iederéén anders is.
Daarnaast heeft Lianne geleerd hoe ze meer kan ontspannen en de boosheid op een andere manier kan ontladen. En door te leren beter bij zichzelf te blijven en de indrukken aan het einde van de dag op te ruimen, raakt ze nu minder snel overprikkeld.

Het effect
Mirjam: “We zien en enorme vooruitgang bij onze dochter. Vanaf het eerste consult is er een hele grote stijgende lijn bij Lianne over haar zelfbeeld en over wat ze kan en durft. Waar ze vorig jaar nog hard huilend aan de juf geplakt zat omdat Sinterklaas op school kwam, stond ze dit jaar gewoon vrolijk mee te zingen en ging ze zelfs bij hem op schoot zitten! We zien ook dat ze haar gevoel beter kan uiten dankzij de leuke en speelse oefeningen. Tuurlijk kan ze nog wel eens boos worden en stress ervaren, maar ze kan nu goed aangeven waar het vandaan komt en wat ze moeilijk vindt. Wij kunnen haar hierdoor beter helpen. We merken ook dat de boosheid en stress veel minder lang blijft hangen. Het is heel fijn om te zien dat ze zoveel meer zelfvertrouwen heeft gekregen!”

Overprikkeling
Zoals zoveel hoog sensitieve kinderen raakte Lianne steeds sneller overprikkeld.
Dat is een logische fysieke reactie, want als je lichaam stress ervaart komen prikkels nog harder binnen en ga je sneller naar een volgend arouselniveau (activeringsniveau van het zenuwstelsel). Dit volgende filmpje laat goed zien hoe overprikkeling werkt:

Bij de Eigentijdse Kids Begeleiding leren gevoelige kinderen hun emoties te benoemen en ‘ontrafelen’, want dan raken ze minder snel overprikkeld!!


Bekijk ook 

Gratis ebook hoogsensitief kind

Gratis nieuwsbrief & eBook

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis eBook!
De nieuwsbrief met tips en achtergrondartikelen over hoog gevoelige kinderen wordt ongeveer één keer per (anderhalve) maand verzonden. Daarnaast ontvang je bij aanmelding ook het gratis eBook ‘Wat je zéker moet weten over hoog sensitieve kinderen’.

5 + 3 =