“Leer mee voor jezelf en alle gevoelige kinderen in je omgeving!”

In onderstaand interview met Nicole, leerkracht op een basisschool in het Zuiden van het land en coach bij ‘Be you’, vertelt zij openhartig wat de training haar op professioneel en persoonlijk vlak gebracht heeft.

hoog gevoelig kind, hoogsensitief kind, hooggevoelig kindWat was voor jou de reden om deze training te gaan volgen?
“Bij mijn werk op school kwam ik steeds meer in contact met hoogsensitieve kinderen. Hieronder ook de strong willed hoogsensitieve kinderen. Ik zag ze worstelen en wilde ze helpen, maar wist alleen niet hoe. De drive die ik voelde om hen te ondersteunen, had zowel een professioneel als een persoonlijk aspect. Zelf ben ik ook hoog sensitief & strong willed en moeder van 2 hoog sensitieve kinderen. Genoeg reden om een studiedag over hoog sensitiviteit te bezoeken. Hier was één spreekster, die mij heel enthousiast maakte en mij iets nieuws vertelde. Ik heb mijn enthousiasme gevolgd en haar gevraagd hoe ik zelf HSP coach kon worden. Ze verwees mij naar de Training ‘Coach Eigentijdse Kinderen’, die zij zelf ook gedaan had. Heel blij dat ik m’n gevoel gevolgd heb, want de training heeft mij zoveel gebracht, meer dan ik had kunnen bedenken!”

Wat heeft de training jou als leraar gebracht?
“Als leerkracht ben ik me er nu veel bewuster van het belang om kinderen te zien, te horen en me met ze te verbinden. Ik spreek dat nu ook letterlijk tegen ze uit: ’Ik wil jullie allemaal zien en horen op een dag, alleen lukt dat me niet altijd. Voel je je niet gezien of gehoord, kom dan naar me toe en dan maak ik tijd voor je.’ Alleen al dat is fijn voor ze om te horen en ik merk ook hoe positief ze hierop reageren! Want een kind dat zich gezien en gehoord voelt, ervaart meer zelfvertrouwen en komt ook makkelijker tot leren!”

“Verder zie ik op school nog sneller welk gevoelig kind wat ondersteuning kan gebruiken. Zo heeft een opdracht tijdens de training mij geïnspireerd om een verhaal te schrijven voor een leerling, die ik zag struggelen met haar gevoeligheid. Na de uitwerking van de opdracht en feedback, die ik tijdens de training ontving, heb ik in overleg met haar moeder en leerkracht een aantal bijeenkomsten met haar gehad. De 1-op-1 verbinding en het gezien en gehoord worden, deden haar zichtbaar goed. De aangereikte tools kon ze ook meteen inzetten. Heel mooi!”

“Dat smaakte naar meer! Vandaar ook dat ik nu druk bezig ben met het opstarten van een coaching praktijk voor hooggevoelige kinderen! Ik ga dit combineren met mijn werk als leerkracht. Uiteraard heb ik hierover met het management van onze school overleg gehad. Ter voorbereiding heb ik duidelijk voor mezelf op een rijtje gezet wat mijn visie en missie is en waarom ik dit naast mijn werkzaamheden op school kan doen. Het was een prettig gesprek! Ik heb hen duidelijk gemaakt dat ik bij het begeleiden van hooggevoelige kinderen niet als juf Nicole werk, maar als coach. Ook verwacht ik niet van mijn collega’s dat ze kinderen naar mij door verwijzen, maar dat ouders mij weten te vinden.”

Wat heeft de training jou op persoonlijk vlak gebracht?
“Mijn dochter van 10 is hoog sensitief. Daar waar mijn zoon en ikzelf prikkelzoekers en extraverter in aanleg zijn, is zij juist een rustzoeker en wat introverter. De training heeft mij heel erg geholpen om haar beter te begrijpen en haar veel meer te accepteren zoals ze is. Ik merk dat ik daarmee een enorme druk van haar af heb genomen. We overleggen nu veel meer en respecteren elkaar meer in de keuzes die we maken. Dit maakt een groot verschil voor haar!”

“De uitdaging met mijn strong willed zoontje is anders; hij ontploft regelmatig om iets kleins, ook op school. Door één van de opdrachten tijdens de training heb ik heel veel inzicht gekregen in wat er op een schooldag op hem af komt en weet ik nu waardoor zijn emmer zo vol raakt en hoe hem daarbij te helpen.”

“Wat mijzelf betreft: tijdens de training ben ik mezelf nog beter gaan begrijpen, terwijl ik dacht dat ik dat al deed. Ik weet nu ook hoe ik beter bij mezelf kan blijven. Dit is wel wennen voor mij, omdat ik het gevoel heb dat ik me dan een beetje van anderen distantieer. Voor de mensen om me heen voelt het duidelijk niet zo, want er gebeuren nu hele mooie en leuke dingen. Zo kreeg ik laatst een lief kaartje van een collega, omdat ze me zo waardeert en gaf een andere collega aan graag met mij te gaan samenwerken. Dan ben ik zo blij verrast! Hierin ben ik nog wat onbewust bekwaam en mag ik me meer bewust worden van mijn kwaliteiten….”

“Kortom: de training was op alle vlakken een grote meerwaarde voor mij! Ik zou hem willen aanbevelen aan iedereen die veel in contact is met kinderen; van leerkrachten tot kinderartsen en van ouders tot leidsters op kinderdagverblijven! En ja, het kan zijn dat de training ook bij jezelf iets in werking zet. Ik heb dat als heel mooi en waardevol ervaren! Ik zeg daarom: leer mee voor jezelf en alle gevoelige kinderen in je omgeving!”

Contactgegevens coach Nicole bij ‘Be you’ : infobeyou2018@gmail.com | 06 28446887